Sveriges Arkitekter

Infrastruktur med spets tävlar om arkitekturpris

Dela

Ekodukt E6 Hallandsåsen och Station Rosengård i Skåne, Folke Bernadottes bro i Stockholm och Nya Skurubron i Nacka. Någon av de fyra infrastrukturanläggningarna kan vinna Trafikverkets arkitekturpris 2023. Vem som tar hem priset avslöjas på Sveriges Arkitekters Arkitekturgala den 9 april i Malmö.

Ekodukt, gångbro, bilbro och station tävlar om Trafikverkets Arkitekturpris.
Ekodukt, gångbro, bilbro och station tävlar om Trafikverkets arkitekturpris.

Trafikverkets arkitekturpris delas ut vartannat år, till en omsorgsfullt utformad och väl fungerande infrastrukturanläggning, som motsvarar höga krav på god arkitektur, hållbarhet och hänsyn till natur- och kulturvärden. Sveriges Arkitekter medverkar i juryarbetet.

– Trafikverket är en myndighet vars olika infrastrukturanläggningar berör många människors vardag. Därför är det oerhört glädjande att verket, genom att instifta och dela ut detta pris, tar aktiv ställning kring vikten av väl gestaltade livsmiljöer. Jag är så glad över vårt samarbete, säger Sveriges Arkitekters förbundsordförande Emina Kovacic.

De nominerade är:

Ekodukt E6 Hallandsåsen

Ekodukten går över E6 Hallandsåsen i kommungränsen mellan Båstad och Ängelholm. Den ”återskapar en säker förbindelse för djur- och växtliv över den hårt trafikerade E6:an och minskar samtidigt risken för viltolyckor. Många olika djur, från älgar till småkryp, har fått ett lugnt och grönt stråk över vägen, fredat från biltrafikens buller och strålkastare”, skriver juryn i sin motivering.

Arkitekt är Tyréns och beställare Trafikverket.

Folke Bernadottes bro, Stockholm

Bron sträcker sig över Djurgårdsbrunnsviken mitt emellan Djurgårdsbron vid Strandvägen och Djurgårdsbrunn. Juryn motiverar sitt val bland annat med att ”utformningen av bron utgår från ett analysarbete kring landskapsrummet och den historiska förankringen. Ambitionen var att spänna över hela vikens bredd i ett enda språng, utan att göra en stor och hög konstruktion i det känsliga historiska landskapet.”

Arkitekt är & Rundqvist och beställare Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

Nya Skurubron, Nacka

Bron är en del av Värmdöleden och utgör en viktig förbindelse mellan Stockholm och skärgården. Den är resultatet av en arkitekttävling och juryn anser att ”Nya Skurubron har genomförts med hög ambition från tävling till genomförande”. Den skriver också att ”den nominerade är en modern, skulpturalt utformad bro med vackra smäckra linjer som gör ett lätt nedslag i landskapet. Bron är försynt i transportsystemet men storslagen i landskapet.”

Arkitekt är Dissing+Weitling och beställare Trafikverket.

Station Rosengård, Malmö

Station Rosengård togs i bruk 2019 och är planerad för alla nya invånare som förväntas flytta in i Amiralsstaden när det är fullt utbyggt. ”Det som skapar stationens karaktär är en komposition av några få tydliga byggelement – den gula färgen, de rektangulära plåtarna och inslaget av konst – som står mot en mycket inlevelsefullt utformad grönska. Ingenting har lämnats åt slumpen när det gäller växtvalen – det är vackert, innovativt och hållbart”, skriver juryn.

Arkitekt är Sweco och beställare Malmö Stad.

Juryn har under sitt arbete sett en satsning på arkitektur inom transportinfrastrukturen, med robusta materialval och nytänkande lösningar såsom olika konstruktionssätt och anläggningsmetoder. De nominerade är genomarbetade kvalitativa anläggningar, som inte bara löser en uppgift utan också ger mervärden till samhället.

Juryn utses i samråd mellan Trafikverket och Sveriges Arkitekter. Årets jury består av ordförande Lina Tomczak, landskapsarkitekt LAR/MSA på Trafikverket, Johan Klaesson, ekonom, professor vid International Business School, Jönköping (ledamot Trafikverkets arkitekturråd), Mattias Lidén, landskapsarkitekt LAR/MSA på Trafikverket, Jonas Elding, arkitekt SAR/MSA på Elding Oscarson, Karin Gullberg, stadsarkitekt i Svedala kommun och Alexandra Stassais-Söderblom, projektchef på Trafikverket.

Fotona är fria för redaktionell användning. Ange fotografens namn.

Kontakter

Bilder

Ekodukt, gångbro, bilbro och station tävlar om Trafikverkets Arkitekturpris.
Ekodukt, gångbro, bilbro och station tävlar om Trafikverkets arkitekturpris.
Ladda ned bild
Ekodukt E6 Hallandsåsen.
Ekodukt E6 Hallandsåsen.
Ladda ned bild
Folke Bernadottes bro, Djurgården, Stockholm.
Folke Bernadottes bro, Djurgården, Stockholm.
Ladda ned bild
Nya Skurubron, Nacka.
Nya Skurubron, Nacka.
Ladda ned bild
Rosengårds station, Malmö.
Rosengårds station, Malmö.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.

Följ Sveriges Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye