Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny kartläggning visar: Ökat intresse för att köpa fritidshus i fjällen

Dela

Efterfrågan på fjällstugor har varit iskallt, men nu börjar köparnas intresse tina upp. Antalet sålda fritidshus ökade i tre av landets sju största skidorter senaste året. Allra mest ökade intresset för Vemdalen i Jämtlands län, där antalet sålda fritidshus steg med över 40 procent. Det visar en ny kartläggning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Efterfrågan på fjällstugor har varit iskallt, men nu börjar köparnas intresse tina upp. Det visar en kartläggning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Efterfrågan på fjällstugor har varit iskallt, men nu börjar köparnas intresse tina upp. Det visar en kartläggning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Det tuffa ekonomiska läget har pressat priserna på boende i fjällen. Även om försäljningen nu ökar i fjällvärlden är antalet fjällstugor till salu fortfarande högre än på många år. Det finns därmed goda fyndchanser för den som letar boende i fjällen, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Antalet försäljningar av fjällstugor har ökat med 2 procent i landets sju största skidorter det senaste året. I Vemdalen, i Jämtlands län, har antalet sålda fritidshus ökat med hela 41 procent. Intresset ökade även i Hemavan-Tärnaby och Sälen, upp 18 respektive 5 procent. I Åre låg försäljningen på samma nivå som året innan medan antalet försäljningar minskade i Branäs, Idre och Tänndalen/Funäsdalen. Det visar Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings nya kartläggning som baseras på siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Under pandemin var efterfrågan på fritidshus rekordhög över hela landet, vilket bidrog till kraftiga prisuppgångar i skidkommunerna. Priserna har sjunkit rejält sedan toppen, men att antalet försäljningar nu ökar tyder på att prisnedgången snart kan vara över, säger Marcus Svanberg.

Priserna på fritidshus i fjällen har sjunkit det senaste året. Minst är nedgången i Idre, med minus 6 procent, och störst är den i Tänndalen/Funäsdalen där priserna gått ner med 13 procent. Landets billigaste fjällstugor finns i Branäs, med ett snittpris på 2,1 miljoner. I andra änden av skalan finns Åre, där snittpriset senaste året var 5,7 miljoner kronor.

– Vemdalen är en lugn och snösäker skidort där bostadsköparna får mer fjällstuga för pengarna jämfört med exempelvis Sälen och Åre. Trots ett privatekonomiskt tufft år för många har vi märkt ett stort intresse för fritidshus och i takt med att räntorna sjunker tillbaka tror vi att priserna börjar vända uppåt igen efter sommaren, säger Emma Broman fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Vemdalen.

Här får bostadsköparna mest fjällstuga för pengarna:

Område Pris
1.  Branäs 2,1 miljoner kronor
2. Hemavan-Tärnaby 2,4 miljoner kronor
3. Idre 2,7 miljoner kronor

Här ökar antalet försäljningar av fritidshus:

Område Ökning
1. Vemdalen +41%
2. Hemavan-Tärnaby +18%
3. Sälen +5%

1. Sätt en budget
Fundera på hur mycket du är beredd att lägga på en fjällstuga eller en andelslägenhet och ta höjd för att räntorna kan stiga. Kom ihåg att räkna in månadsavgift för el, vatten, sophämtning, snöröjning och vägunderhåll. Tänk också på att budgetera för mer omfattande underhåll och reparationer.


2. Avstånd och kommunikationer
Tänk på hur avgörande avståndet är för dig och hur kommunikationerna till fjällboendet ser ut från ditt hem. Finns det andra sätt att ta sig dit än i bil och ligger flygplats, buss- eller tågstation i närheten? Hur långt är det till skidsystem, längdspår eller vandringsleder? Värdefull semestertid kan annars gå åt till transporter. 


3. Glöm inte vår, sommar och höst
Fjällen är en fantastisk plats under alla tider av året. Undersök vad skidorten kan erbjuda under andra årstider än vintern för att få det mesta ut av ditt fjällboende. Kanske blir vandringsleder, cykelleder och sjöar i närheten mer värdefulla än pisten. 


4. Undersök uthyrningsmöjligheter
Ett andelsägande innebär ganska stor flexibilitet. Det är dock viktigt att undersöka vilka regler som gäller för uthyrning. Köper du en egen fjällstuga kan det vara en god idé att förbereda huset för uthyrning redan i ett tidigt skede. Bra tips är att göra plats för ett låsbart förråd där du kan förvara personliga saker och ta fram tydliga instruktioner för skötsel.


5. Gå på visning
Även om det är många mil till fjällen är det viktigt att gå på visning innan du slår till – inventera och känn in bostaden och läget. Titta extra noga på våtutrymmen och värmesystem och tänk på att snön kan förändra tomten en hel del. Om du är intresserad av att köpa ett andelsboende kan du utvärdera platsen genom att hyra ett boende i samma område innan du köper.

För mer information vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Emma Broman, fastighetsmäklare i Vemdalen
Tel: 070-297 83 37
E-post: emma.broman@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: Bostadskoll
Facebook: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Instagram: Länsfast Sverige

Om statistiken
Statistiken har hämtats från Svensk Mäklarstatistik och bearbetats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Siffrorna baseras på överlåtelser av fritidshus i Sveriges mest populära skidorter under februari 2023-januari 2024 i jämförelse med februari 2022-januari 2023. Medelpriset beräknas på försäljningarna under tolvmånadersperioden och jämförs med föregående tolvmånadersperiod. Endast orter med fler än 20 försäljningar ingår i kartläggningen.

Bilaga

Pris- och försäljningsutveckling i Sveriges mest populära skidorter:

Skidort

Medelpris

Prisutveckling (%)

Förändring i antal

sålda fritidshus (%)

Vemdalen

3 700 000 kr

-11%

41%

Hemavan-Tärnaby

2 400 000 kr

-8%

18%

Sälen

4 700 000 kr

-9%

5%

Åre

5 700 000 kr

-9%

0%

Tänndalen/Funäsdalen

3 100 000 kr

-13%

-7%

Idre

2 700 000 kr

-6%

-23%

Branäs

2 100 000 kr

-8%

-45%

 

Nyckelord

Kontakter

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2023 förmedlade våra fastighetsmäklare cirka 22 700 objekt till ett försäljningsvärde av 58,6 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till vi att sju av de senaste tio åren utsetts till mäklaren med Sveriges mest nöjda kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny kartläggning av bostadsaffärer visar: Allt högre tempo i budgivningarna16.4.2024 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

I mars var budpremien, skillnaden mellan utgångspris och slutpris, på bostadsrätter 1,2 procent – den högsta noteringen sedan i somras. Villor säljs nu för första gången på länge över det utannonserade försäljningspriset. Det visar en ny kartläggning som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, med siffror från Svensk Mäklarstatistik. Under pandemin var budpremien ofta över 10 procent.

Ny kartläggning inför fritidshussäsongen visar: Här får bostadsköparna störst fritidshus för miljonen3.4.2024 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

I Kronoberg får bostadsköparna störst fritidshus för en miljon kronor – 67 kvadratmeter. Samma summa ger endast 19 kvadratmeter sommarstuga i Stockholm län, där fritidshusen är dyrast. Nu börjar högsäsongen för försäljning av fritidshus och priserna är lägre än på länge. Det visar en ny kartläggning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye