Konsumenternas

Rätt försäkrad på sportlovet

Dela

Sportloven är i gång och många familjer beger sig till fjällen. Konsumenternas Försäkringsbyrå tipsar om hur försäkringar gäller vid skador i skidbacken och vid andra händelser som kan inträffa under skidresan.

Det går att få ersättning från flera försäkringar om olyckan är framme.
Det går att få ersättning från flera försäkringar om olyckan är framme.

- Det är bra att ha koll på sitt försäkringsskydd. Den som skadar sig i skidbacken, tvingas avboka fjällstugan på grund av sjukdom eller får fel på bilen kan ofta få ersättning från någon försäkring. Det säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Skador i skidbacken

Om du råkar ut för en olycka kan du få ersättning från en olycksfallsförsäkring. Du kan ha en individuell olycksfallsförsäkring men du kan också vara försäkrad genom till exempel din arbetsgivare, fackförbund eller som medlem i en förening. Du kan få ersättning från flera försäkringar för samma skada, så se till att anmäla skadan till alla försäkringsbolag om du har flera försäkringar. 

- Om ditt barn skadar sig ska du anmäla skadan till barnförsäkringen men också till skolförsäkringen. Många skolförsäkringar gäller nämligen även på fritiden och under lov. Även om skadan inte är så allvarlig kan det vara bra att dokumentera skadorna hos sjukvården eftersom försäkringsbolagen kräver att du kan påvisa samband mellan olyckan och dina skador, säger Håkan Carlsson, jurist och expert på personskador på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Sjuk före eller under din resa

I alla hemförsäkringar ingår ett reseskydd. Det gäller för resor i Sverige om du är borta i minst en eller två nätter, det varierar något mellan olika försäkringsbolag. Du kan få ersättning för merkostnader för hemresa och logi om du eller någon medresenär blir sjuk eller råkar ut för ett olycksfall.

I mer omfattande hemförsäkringar ingår också ofta ett avbeställningsskydd. Om du blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka som gör att du måste avboka din resa så kan din försäkring till exempel täcka kostnader för din stughyra.

Problem på bilresan

I halv- och helförsäkringar ingår en räddningsförsäkring. Den kan ersätta kostnaderna för bärgning till närmaste verkstad om bilen har skadats eller råkat ut för driftsstopp.

Räddningsförsäkringen kan även ersätta kostnader för att transportera förare och passagerare till hemorten eller resmålet. Om föraren blir sjuk eller skadar sig och inte kan köra bilen kan det också vara möjligt att få ersättning för passagerarnas hemresa.

Skidstöld

Om skidutrustningen blir stulen kan du normalt få ersättning från hemförsäkringen, oavsett om det är dina egna skidor eller om de är lånade eller hyrda. Men det finns ett aktsamhetskrav. Du får inte lämna skidorna utan uppsikt för länge.

Att tänka på:

  • Ta reda på vilka försäkringar du har före resan.
  • Kontrollera att alla resenärer är försäkrade. Vissa försäkringsbolag kräver att alla personer i hushållet är namngiva i försäkringsbrevet för att omfattas av hemförsäkringen.
  • Skaffa ett läkarintyg om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka.
  • Du kan få ersättning från flera olika olycksfallsförsäkringar.
  • Ska du ägna dig åt riskfyllda aktiviteter, kontrollera vad din hemförsäkring täcker. Du kan behöva en separat reseförsäkring.

Läs mer om olika försäkringar på konsumenternas.se

Nyckelord

Kontakter

Om Konsumenternas Försäkringsbyrå

Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende och kostnadsfri vägledning inom försäkring och pension. Vi har hjälpt konsumenter sedan 1979. Vi är en stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring i vår styrelse. Välkommen till konsumenternas.se

Följ Konsumenternas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konsumenternas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye