Region Örebro län

Fästingsäsongen närmar sig - dags för vaccination mot TBE

Dela

Snart kommer våren och då vaknar fästingarna till liv. Du som vistas ofta i skog och mark bör vaccinera dig mot fästingburen hjärninflammation, TBE, redan nu. För att få ett bra skydd krävs flera doser.

Kvinna som vandrar i skog och varningsskylt med fästing på.
Den som ofta är ute i skog och mark i Örebro län bör tänka på att vaccinera sig mot TBE. Foto: Getty Images

TBE är en sjukdom som sprids till människa via fästingar och kan orsaka hjärninflammation. 
Under 2023 rapporterades nästan 600 fall i Sverige, vilket är det högsta antalet hittills. 

- TBE ökar både i antal fall och har även spridit sig till nya delar av Sverige, säger Lisa Vennberg, biträdande smittskyddsläkare. I Örebro län har antalet fall varierat något från år till år, men sett över en längre tid ökar TBE även i vårt län.

Kan orsaka allvarlig sjukdom

Under 2023 diagnosticerades 23 personer med TBE i länet. Året innan rapporterades 19 fall. Fallen finns över hela länet och de flesta smittas under sommaren och i början av hösten.

De flesta som smittas får lindriga besvär med det finns också personer som får inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna och blir allvarligt sjuka.

Därför är det är det viktigt att vaccinera sig mot TBE om man rör sig ute i skog och mark i Örebro län eller i andra riskområden. Helst bör vaccination ske så tidigt som möjligt inför fästingsäsongen.

TBE-vaccination rekommenderas till:

  • Personer som vistas i skog och mark i Örebro län.
  • Personer som vistas i skog och mark i riskområden i andra län. Sammanfattningsvis utgör Sverige söder om Dalälven samt Gävle kommun riskområden för TBE. Smittan är vanligast inom Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren men finns även västerut och i södra Sverige.
  • Resenärer som vistas i skog och mark på Åland, i Baltikum eller riskområden i Central- och Östeuropa.

Tre eller fyra doser för fullt skydd

Grundvaccinationen mot TBE består av tre eller fyra doser beroende på ålder, om man är under eller över 50 år när man tar sin första spruta, eller om man har nedsatt immunförsvar.

Barn kan vaccinera sig från ett års ålder, men hos de flesta kan vaccination vänta till efter treårsåldern. Grundvaccination ger ett bra skydd mot TBE men måste upprepas för att ge fortsatt skydd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lisa Vennberg, biträdande smittskyddsläkare
Lisa Vennberg, biträdande smittskyddsläkare. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.
Ladda ned bild

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye