Trafikverket

Nu kan tunneldrivningen påbörjas för Norrbotniabanans tunnel

Dela

Nu är upphandlingen klar för Norrbotniabanans tunnel genom Fäbodberget och Ersmarksberget, där både spårtunnel och service- och räddningstunnel ska anläggas. Att tilldelningen av tunnelentreprenaden är klar gör det nu möjligt att fortsätta med viktiga delar av arbetet på Norrbotniabanans sträcka mellan Umeå och Dåva.

- Ambitionen är att få en bra och genomtänkt start på projektet men vi vill samtidigt komma igång skyndsamt. Det är viktigt för oss att etableringen är klar och att tunneldrivningen är påbörjad i de två tunnelfronterna innan nästa vinterperiod då just klimatet försvårar starten, säger Erik Storvall, projektledare vid Trafikverket

Målsättningen är att första sprängningarna kommer att ske under första halvan av barmarksäsongen.

- Att vi nu är i hamn med upphandlingen innebär att arbetet kan fortskrida framåt. Tillstånds- och upphandlingsprocessen har varit omfattande och det känns väldigt bra att vi nu har en entreprenör klar och kan påbörja tunneldrivningen. Jag ser fram emot att vi nu kan gå in i nästa fas av projektet, säger Erik Storvall, projektledare vid Trafikverket.

Kontakter

Erik Storvall, projektledare Trafikverket, 010-123 66 99'
Peter Jonsson, presskommunikatör Trafikverket, 010-123 42 20


Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye