Bonnier News

Bonnier News köper HSS Media

Dela

Bonnier News köper den österbottniska mediekoncernen HSS Media med tidningarna Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten. De österbottniska tidningarna kommer att ingå i Bonnier News affärsområde Dagens Nyheter.
– HSS Medias tidningar har en nyckelroll för svenskspråkig kultur i Österbotten. Vi tror att Bonnier News och Dagens Nyheter kan skapa goda förutsättningar för en fortsatt utveckling av journalistiken samt en långsiktig utgivning av tidningarna, säger Peter Wolodarski, chefredaktör och affärsområdeschef för Dagens Nyheter. 

Peter Wolodarski, chefredaktör och affärsområdeschef Dagens Nyheter och Niklas Nyberg, chefredaktör och vd för HSS Media framför porträtt av Harry Schauman.
Peter Wolodarski, chefredaktör och affärsområdeschef Dagens Nyheter och Niklas Nyberg, chefredaktör och vd för HSS Media framför porträtt av Harry Schauman. Foto: Linus Larsson

Affären innebär att Bonnier News köper samtliga aktier i HSS Media av Harry Schaumans Stiftelse (HSS). 

– Försäljningen till Bonnier News tryggar den svenskspråkiga tidningsutgivningen i Österbotten och skapar ytterligare långsiktiga förutsättningar för kvalitetsjournalistiken att utvecklas. Bonnier News är en resursstark, mycket erfaren och professionell ny ägare som med sina resurser kan stärka tidningarna, säger Stefan Wikman, styrelseordförande i HSS.

-Vi är mycket stolta över att få ta över ansvaret som ägare till HSS Media. Koncernen är välskött, lönsam, har kommit långt i sin digitala transformation och har framförallt en stark position och viktig uppgift i det österbottniska samhället. Genom att tillföra kompetens och kraft, till exempel genom att dra nytta av Bonnier News gemensamma plattformar, teknik- och produktutveckling hoppas vi kunna stärka såväl HSS Medias journalistiska som kommersiella position ytterligare, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News.

I villkoren för affären ingår en utgivningsgaranti, som innebär att Bonnier News kommer att ge ut tidningarna Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten i minst tio år framöver. 

 – Vi vet att Bonnier News och Dagens Nyheter är otroligt måna om journalistiken i stort och de är också kända för en stark vilja att bevara lokaljournalistiken. Det här går hand i hand med våra egna värderingar. Vi ser fram emot att våra tidningar kommer in i ett större sammanhang som ger ett mervärde för våra österbottniska läsare, exempelvis genom att Bonnier News tidningar kan vara en del av våra tidningars prenumerationsutbud, säger Niklas Nyberg, chefredaktör och vd för HSS Media.

För Bonnier News innebär förvärvet också ett tydligt kulturellt åtagande.

– Bonnier News har en tydlig vision i att som långsiktig medieägare värna det fria

ordet och oberoende journalistik, men även att bidra till ett demokratiskt, hållbart och inkluderande samhälle. HSS Medias verksamhet ligger helt i linje med den visionen och är dessutom en betydande bärare av den finlandssvenska kulturen, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News. 

Även lokalradiostationen Radio Vaasa och marknadsföringsbyrån Seger Marketing ingår i affären.

Affären förutsätter godkännande av Konkurrens- och konsumentverket.

Harry Schaumans Stiftelse (HSS) är grundad 1933 och har som uppgift att stödja vetenskap, utbildning och kultur på svenska i Österbotten. HSS förvaltar en förmögenhet om cirka 80 miljoner euro placerad i fastigheter och värdepapper. HSS har varit tidningsägare sedan 1988 då stiftelsen köpte Vasabladet. 

HSS Media-koncernen bildades 1997. I koncernen ingår tidningarna Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten, samt den tvåspråkiga radiokanalen Radio Vaasa och marknadsföringsbyrån Seger Marketing. HSS Medias omsättning år 2023 var cirka 17 miljoner euro och koncernen sysselsätter ca 140 personer. 

Bonnier News är Sveriges ledande nyhetsaktör och Nordens största mediekoncern, helägt av Bonnier Group AB, i sin tur ägt av familjen Bonnier med en publicistisk tradition sedan år 1804. Bland koncernens över 200 varumärken finns några av Sveriges största och mest välkända tidningar så som Dagens Nyheter, Expressen och Dagens industri. Bonnier News är, genom Dagens Nyheter, tillsammans med den finländska föreningen Konstsamfundet ägare till Hufvudstadsbladet Ab med tidningarna Hufvudstadsbladet, Västra Nyland och Östnyland (under namnändring till Borgåbladet).

Talespersonerna är anträffbara efter presskonferensen.

Information till redaktionerna:

HSS och Bonnier News ordnar en presskonferens på Vasabladets redaktion i Vasa, Hovrättsesplanaden 23, idag onsdag 21.2  kl.11.30 finsk tid, kl.10.30 svensk tid. Det går att delta i presskonferensen även på distans genom följande länk: https://us06web.zoom.us/j/82250099589?pwd=kS1MFBg2xTHv_5-A3PbZV_Tes3eyhg.9kxFDE5WAYA6QkiJ

Pressbilder kan laddas ner här: https://bit.ly/HSS-Media

Vänligen uppge fotograf: Linus Lindholm

Fler bilder från Vasabladets redaktion publiceras cirka kl.10.

Vid frågor som gäller presskonferensen, vänligen kontakta:

Elli Flén, kommunikationskonsult, 

+358 40 741 64 11, elli.flen@losvikflen.com 

Kontakter

Med över 2.000 journalister är Bonnier News Sveriges ledande nyhetsaktör och Nordens största mediekoncern. Bland våra cirka 200 varumärken finns en rad av Sveriges största och mest välkända tidningar. Vår journalistik når varje dag ut till en publik bestående av 6 miljoner läsare, användare, lyssnare och tittare. Vi är stolta förvaltare av familjen Bonniers tradition av oberoende publicistik sedan 200 år och har deras uppdrag att förädla och utveckla vår roll i det svenska samhället.

Följ Bonnier News

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bonnier News

Bonnier News lanserar podden Krimstad – kända kriminalfall från hela Sverige9.4.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

I dag är det premiär för Bonnier News nya podcast Krimstad, som utifrån ett lokalt perspektiv berättar om några av de senaste årens mest uppmärksammade kriminalfall. Krimstad skapas av lokaltidningsreportrarna som var med och bevakade fallen. – I Krimstad kan vi förena kraften i den lokala närheten med möjligheten att sprida dessa historier till fler, säger Viktor Ahldén, producent i centrala poddteamet på Bonnier News.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye