Åklagarmyndigheten

Utredning om hissolycka där pojke dog läggs ned

Dela

Åklagaren har i dag beslutat att lägga ned förundersökningen i det ärende där en femårig pojke avled i en hissolycka i Göteborg i maj 2023, då det saknas anledning att anta att brott har förövats. Åklagaren är tillgänglig för media.

När räddningstjänstens personal kom till platsen den 31 maj förra året var pojken klämd mellan hissdörren och den vikdörr som fanns inne i hissen. Hissen hade rört på sig och stod still mellan två våningsplan med pojken fast mellan dörrarna. Under räddningsinsatsen som följde föll pojken ner genom hisschaktet, och avled senare på sjukhus.

Efter händelsen inleddes en förundersökning om vållande till annans död. Den har nu avslutats utan att någon har delgivits misstanke om brott.

– Det är en tragisk händelse. Oavsett om räddningsarbetet hade kunnat utföras på ett annat sätt bedömer jag med hänsyn till den kritiska och akuta situation som räddningstjänstens personal stod inför, att det inte går att straffrättsligt lasta någon av dem för att ha vållat pojkens död. Jag tycker inte heller att det finns någon annan som kan anses att ha vållat pojkens död, säger vice chefsåklagare Håkan Johansson.

Enligt gällande säkerhetsstandard får utrymmet mellan hissens våningsdörr och den vikdörr som hör till hisskorgen uppgå till högst 15 centimeter. Det var i detta utrymme som pojken befann sig när hissen sattes i rörelse. Mätningar gjorda efter olyckan visar att avståndet mellan dörrarna kan ha överstigit det tillåtna avståndet.

Det har enligt åklagaren inte gått att fastställa att denna avvikelse i sig utgjort en orsak till olyckan, då det inte kan uteslutas att händelsen hade kunnat inträffa även om säkerhetsstandarden varit uppfylld.

– Under sådana förhållanden har det inte funnits anledning att närmare utreda eventuella fel som kan ha begåtts i samband med den besiktning som gjordes efter ombyggnad av hissen år 2015, säger vice chefsåklagare Håkan Johansson.

Åklagarmyndighetens ärendenummer: AM-80065-23.

Kontakt

Vice chefsåklagare Håkan Johansson är tillgänglig för korta kommentarer på telefon i dag kl 10–11 på 010-562 70 88.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye