Ny analysrapport: Skydds- och riskfaktorers samband med ungdomars hälsa
En ny analysrapport visar hur skyddsfaktorer kopplade till trygghet och relationer med kompisar, föräldrar och andra vuxna har ett starkt positivt samband med hälsan. Starka riskfaktorer är bland annat att känna sig ensam eller stressad samt att ha sämre ekonomiska förutsättningar. Analysrapporten har tagits fram med undersökningen Liv & hälsa ung bland elever i årskurs 7, 9 och år 2 på gymnasiet i Örebro län som underlag.
Att ofta känna sig ensam eller stressad och att sällan eller aldrig ha råd att göra/köpa samma saker som de flesta andra jämnåriga utgör så kallade riskfaktorer. Med riskfaktorer avses faktorer med ett mycket starkt negativt samband med god hälsa.
Det motsatta begreppet, skyddsfaktorer, används i stället för att beteckna något som minskar sannolikheten för att problem ska uppkomma. Bland de starka skyddsfaktorer som har ett positivt samband med att må bra är att kunna lita på någon förälder när det verkligen gäller, att trivas och vara trygg i skolan, att känna kontroll över vart ens liv är på väg, att vara trygg hemma och i bostadsområdet, att ha någon att prata med och att ha kompisar i skolan.
- Vi ser också ett samband mellan antalet skydds- och riskfaktorer och ungdomarnas mående. Det finns ett tydligt mönster där andelen som mår bra ökar med ökande antal skyddsfaktorer och minskar med ökande antal riskfaktorer. Bland ungdomar med många riskfaktorer är det dessutom betydligt vanligare med god hälsa bland dem som har många skyddsfaktorer i jämförelse med dem som har få skyddsfaktorer, säger Carina Persson, epidemiolog på Staben hållbar utveckling, Region Örebro län.
Hur kan samhället stötta?
Det är därför viktigt att samhället skapar stödjande strukturer för att främja trygghet och goda relationer samt genomför generella insatser för att öka förekomsten av skyddsfaktorer och minska förekomsten av riskfaktorer bland unga.
- För att främja ungas hälsa samt förebygga ohälsa och sociala problem är det av största vikt att utnyttja potentialen i hela samhällssystemet, säger Camilla Pettersson, utvecklingsledare på område Välfärd och folkhälsa, Region Örebro län.
- Vår förhoppning är att rapporten kan bidra till att skapa en bättre förståelse för vilka faktorer som har samband med ungdomars hälsa och vara användbar för beslutsfattare och personer som arbetar med de yngre länsinvånarnas förutsättningar för en god jämlik och jämställd hälsa, säger Linda Bååk, analytiker på Staben hållbar utveckling, Region Örebro län.
Fakta Liv & hälsa ung
Sedan starten 2005 har länets samtliga skolor med elever i årskurs 7 och 9 samt år 2 på gymnasiet återkommande erbjudits att delta i enkätundersökningen Liv & hälsa ung som genomförs av Region Örebro län i samverkan med länets grund- och gymnasieskolor. Undersökningen involverar drygt 50 skolor som tillsammans har omkring 10 000 elever. I början av år 2023 genomfördes undersökningen Liv & hälsa ung för åttonde gången. Rapporter och resultat från samtliga undersökningar finns presenterade på Region Örebro läns webb där det även är möjligt att följa förändringar över tid och bryta ner resultatet på kön, skolår, kommun- och skolnivå för grupper om minst 15 svarande elever (se www.regionorebrolan.se/livohalsaung).
Nyckelord
Kontakter
Carl OlssonPressansvarig
Tel:019-6027548carl.olsson@regionorebrolan.seRegion Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv
Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.
Följ Region Örebro län
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län
Läkares etiska val i vardagen - så hanteras svåra beslut i vården19.12.2024 16:00:00 CET | Pressmeddelande
I sin yrkesroll ställs en läkare dagligen inför olika etiska dilemman. Karlskogaforskaren Kaja Heidenreich lyfter i sin avhandling fram hur läkare resonerar kring frågor om vad som är rätt, gott eller önskvärt i mötet med patienter. Resultatet visar att moraliska resonemang utgör en viktig del av läkares vård av patienter i vardagen.
98 miljoner kronor till länet - bäst i Sverige18.12.2024 07:59:00 CET | Pressmeddelande
Nu har Post- och telestyrelsen fördelat bredbandsstödet för 2024 och det blev ett bra utfall för Örebro län. Cirka 98 miljoner kronor fick länet ta del av och det är pengar som ska fördelas mellan länet tolv kommuner. Störst belopp får Askersund kommun som får 19 miljoner kronor.
Region Örebro län inför övergångsregler i samband med att åldersgränsen för avgiftsfri tandvård sänks17.12.2024 12:19:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 sänks, efter ett riksdagsbeslut, åldern för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården från 23 till 19 år. En behandling som påbörjats kan dock under vissa förutsättningar slutföras avgiftsfritt efter årsskiftet även om patienten fyllt 19 år efter ett beslut vid dagens regionstyrelse.
Överenskommelse om hur hälso- och sjukvården i hemmet ska samordnas11.12.2024 13:08:19 CET | Pressmeddelande
De länsinvånare som har behov av hälso- och sjukvårdsinsatser i hemmet ska få en god och säker vård. För att säkerställa detta antog hälso- och sjukvårdsnämnden i dag en överenskommelse med länets kommuner om vilka principer som ska gälla för samarbetet.
Torgny Larsson - 50 år som direktvald politiker9.12.2024 11:58:00 CET | Pressmeddelande
Ett halvt sekel. Så länge har Torgny Larsson, regionfullmäktiges ordförande, varit direktvald politiker. - Det har varit 50 händelserika och givande år i demokratins tjänst, säger Torgny Larsson.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum