Europaparlamentet

Sydvästra Skånes politiker rustas inför EU-valet

Dela

Vad står på spel för sydvästra Skåne i EU-valet den 9 juni 2024? Den 22 februari anordnar vi ett inspirationsmöte i Malmö för politiker och tjänstepersoner från Burlöv, Eslöv, Höör, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Trelleborg och Vellinge.

Om knappt 4 månader är det EU-val. Inför det anordnar vi ett inspirationsmöte om vad som står på spel för kommuner och regioner. Ungefär hälften av dagordningspunkterna på en fullmäktigedagordning i svenska kommuner och regioner påverkas direkt eller indirekt av EU, enligt Sveriges Kommuner och Regioner.

Plats: Malmö Rådhus, Stortorget 2
Tid: 22 februari kl. 10.00-11.00

Program:

 1. Introduktion till det viktigaste EU-valet någonsin
  Vad är det vi röstar om, vilken är Europaparlamentets roll i EU-maskineriet och vad står på spel för kommunerna, regionerna och Sverige den 9 juni 2024?
  Talare: Björn Kjellström, rådgivare på Europaparlamentet

 2. EU i sydvästra Skåne: Aktiviteter för att öka kunskapen om EU-valet
  Talare: Kristina Hrbinic, verksamhetsansvarig på Europa Direkt Lund

 3. EU-valet och opinionen – politiska trender i Europa
  Analys av opinionstrender och spaningar om utfallet av EU-valet.
  Talare: Per Johansson, chef på Europaparlamentets kontor i Sverige

 4. Tid för frågor och diskussion


Bakgrund: 
Enligt SCB är 1 008 361 medborgare i Skåne län röstberättigade i EU-valet den 9 juni 2024. År 2019 röstade 55,4 % av de röstberättigade i Skåne. Mer information om Europaparlamentet och EU-valet hittar du här

Per Johansson, chef på Europaparlamentets kontor i Sverige, står till förfogande för intervjuer.

Kontakter

Om oss

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

Europaparlamentet godkänner EU:s nya migrations- och asylpakt10.4.2024 18:38:58 CEST | Pressmeddelande

Snabbare granskning av asylansökningar, bland annat vid EU:s gränser, och fler faktiska återvändanden Bättre identifiering vid ankomst samt obligatorisk säkerhets-, utsatthets-, och hälsokontroll för personer som reser in i EU på irreguljärt sätt EU-länderna får välja mellan att ta ansvar för asylsökanden, ge ekonomiskt bidrag eller tillhandahålla operativt stöd Bättre respons i krissituationer och ett nytt frivilligt system för vidarebosättning av flyktingar från tredjeländer På torsdagen antog Europaparlamentet tio lagtexter för att reformera europeisk migration och asylpolitik i enlighet med överenskommelsen med EU-länderna från december. Solidaritet och ansvar För att hjälpa de EU-länder där migrationen är som störst måste de andra länderna välja mellan att omplacera asylsökande till deras territorium, ge ekonomiska bidrag eller tillhandahålla operativt och tekniskt stöd. De kriterier enligt vilka ett EU-land är ansvarigt för att pröva ansökningar om internationellt skydd (de så ka

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye