Hyresgästföreningen Region Stockholm

Hyresnämnden avslår Signalistens krav om hyreshöjningar i Råsunda

Dela

2019 ville Solnas allmännytta Signalisten höja hyrorna kraftigt för 570 lägenheter i Råsunda, då de ansåg att hyrorna är för låga. Hyresgästföreningen menade att kraven om hyreshöjningar var oskäliga och att hyrorna inte skulle höjas. Signalisten drev då vidare ärendet om höjning till hyresnämnden som nu efter en över fyra år lång process kommit med ett beslut - Signalistens krav avslås och att hyrorna ska vara oförändrade.

Efter en långdragen process på nästan fyra år har nu hyresnämnden kommit med ett besked om de 570 lägenheter i Råsunda som den allmännyttiga stiftelsen Signalisten kraftigt ville höja hyrorna för. Signalisten yrkade på en höjning mellan 9 och 74 procent. Hyresnämnden avslår Signalistens krav och fastställer att hyrorna ska vara oförändrade.

– Det är en sådan enorm lättnad. Vi som bor här har mått jättedåligt under de här fyra åren. Vi har kämpat så hårt och så länge och att hyresnämnden nu går på vår linje är en fantastisk känsla. Det är som att man kan andas fritt igen, säger Peter Karlsson, förtroendevald i lokala hyresgästföreningen Råsunda.  

– Jag tycker att hyresnämnden har lämnat ett väl motiverat beslut och det är tydligt att vår argumentation och vår bevisning har varit stark, säger Monicka Sparrman, hyresgästernas juridiska ombud från Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningen inställning har varit att hyran inte ska höjas, förhandlad hyra ska gälla. Den principen är viktig för hyresgästers trygghet; att inte behöva gå och vara oroliga med hot om flera års retroaktiva höjningar över sig i åratal. Att hyresnämnden avslår Signalistens krav är en framgång för trygghet och stabilitet för landets hyresgäster.   

– Vi är väldigt glada över att hyresnämnden delar vår uppfattning om att hyresvärdens krav är obefogade. Vi hoppas nu att hyresgästerna kan pusta ut efter fyra års stress och otrygghet, och att Signalisten nu respekterar hyresnämndens beslut, säger Sara Irenius, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen.

När hyresvärdar kräver så här stora hyresförändringar så beror det nästan alltid på att husen och lägenheterna rustats upp till ny standard. I Signalistens bestånd i Råsunda har inget sådant gjorts. Beslutet går att överklaga.

För mer information, kontakta:

Sara Irenius, förhandlingsledare, Hyresgästföreningen
E-post: sara.irenius@hyresgastforeningen.se
Telefon: 0738192039

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Stockholm

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Stockholm

Myndigheter och kommuner måste agera för att stoppa hotellifieringen29.4.2024 16:03:49 CEST | Pressmeddelande

Hotellifiering blir ett allt vanligare problem, fastighetsbolag använder bulvanföretag för att hyra ut vanliga hyresrätter till dubbla eller trippla hyror, vilket leder till en otrygg och urholkad hyresmarknad. Myndigheter och kommuner har möjligheten att agera för att stoppa hotellifiering. Nu måste de ta sitt ansvar, skriver Hyresgästföreningen region Stockholm i ett uttalande från regionfullmäktige.

Besked från skiljeman om hyreshöjningar för 4 300 lägenheter16.4.2024 15:44:25 CEST | Pressmeddelande

Efter att Fastighetsägarna Stockholm avbröt förhandlingarna i december så har nu en särskild skiljeman kommit med ytterligare rekommendationer om hyreshöjning för 2024. Rekommendationerna berör flera privata hyresvärdar som företräds av Fastighetsägarna i 11 kommuner i Stockholm och Gotland. Rekommendationerna innebär hyreshöjningar på 5,9 procent för 10 av 11 kommuner, totalt berör höjningarna runt 4 300 hushåll. Fastighetsägarna krävde höjningar på 12 procent.

Tvåårigt hyresavtal klart med Wallenstam11.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och Wallenstam har kommit överens om ett tvåårigt hyresavtal. Överenskommelsen gäller från 1 januari 2024 och berör över 4 500 lägenheter i Stockholm. Avtalet innebär att Wallenstam kommer höja hyrorna med knappt 5,1 procent från 1 januari, 2024 och 4,68 procent från 1 januari, 2025. Båda åren får nyproducerade lägenheter en lägre höjning. Wallenstam yrkade från början på en hyreshöjning på 10 procent för 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye