Diakonia

Kolerautbrott i Zimbabwe - Diakonia startar insamling

Dela

I skuggan av de humanitära katastroferna i Ukraina och Palestina, plågas Zimbabwe av ett svårt kolerautbrott. Tiotusentals människor har insjuknat och drygt 500 har dött. Men något så enkelt som vatten, tvål och handsprit kan rädda liv – därför startar Diakonia en katastrofinsamling.

Kvinna i Zimbabwe tvättar händerna. Kvinnor och flickor är extra utsatta för kolerautbrottet.
Kvinna i Zimbabwe tvättar händerna. Kvinnor och flickor är extra utsatta för kolerautbrottet.

Rent vatten är en bristvara i Zimbabwe. Det är en konsekvens av dåligt ledarskap, korruption och politisk splittring. Myndigheterna lever inte upp till sitt ansvar att se till att det finns fungerande infrastruktur för vatten och avlopp. Människor i framför allt fattiga områden tvingas ta vatten från brunnar som smutsats ner av avloppsvatten.

– Zimbabwe är ett land med stora utmaningar även i vanliga fall, och vårt stöd till befolkningen är viktigt på både kort och lång sikt. Vi får rapporter från Zimbabwe nu om stora behov av stöd i samhällen drabbade av kolera och våra kollegor och samarbetsorganisationer på plats gör vad de kan för att hjälpa. Jag är glad att vi nu även kan samla in medel här i Sverige till denna viktiga insats., säger Sofia Hallonsten, kommunikations- och insamlingschef på Diakonia.

Kvinnor och flickor är extra sårbara

Över tio miljoner människor, varav hälften är barn, riskerar att påverkas av kolerautbrottet. Kvinnor och flickor är extra sårbara för smittan eftersom de ansvarar för att ta hand om sjuka familjemedlemmar, tömma latriner, hämta och hantera vatten samt laga mat.  

– Behovet av material för att testa vattenkvaliteten är akut. Vi behöver också resurser för att sprida information och för att se till att skolorna har tvål. Just nu kämpar jag med ungefär 400 fall av kolera i mitt område, berättar en medarbetare i Harare. 

Politiska utmaningar bakomliggande orsak

Kolerautbrottet i Zimbabwe hänger samman med de politiska och ekonomiska utmaningarna i landet. Strömavbrott är vanligt, infrastruktur för vatten och avlopp är på många håll trasigt. I många områden kan kranvattnet vara avstängt i en till två veckor, vilket tvingar människor att använda vatten från dammar eller brunnar där risken för föroreningar är stor.  

Diakonia med samarbetsorganisationer fanns på plats i Zimbabwe redan innan det akuta kolerautbrottet. Vårt huvudfokus är att jobba för jämställdhet och demokrati, så att myndigheter och ledare kan ställas till svars när de inte tar sitt ansvar. Nu skalar vi upp och anpassar arbetet till den akuta situationen.

Detta gör vi just nu:  

  • Handdesinfektionsmedel delas u på skolor, hälsokliniker och allmänna platser.  
  • Vi hjälper till med att desifinicera vattenbehållare vid platser dit människor kommer för att hämta vatten.  
  • WASH-kits bestående av en hink med tvål, desinfektionsmedel och vattenreningsmedel delas ut till de mest sårbara hushållen, skolor och vårdcentraler. 
  • Information om hur kolerasmitta kan förebyggas sprids i drabbade områden.  
  • Stöd ges till människor som förlorat anhöriga i sjukdomen.  
  • Medicin mot kolera distribueras till lokala kliniker i samarbete med hälsomyndigheten.  
  • Informationskampanjer om vaccination mot kolera genomförs för att hindra framtida utbrott.  

För mer information eller intervjuförfrågningar, kontakta pressekreterare Annette Wallqvist.

Kontakter

Om Diakonia

Sedan 1966 arbetar Diakonia för en rättvis, jämlik och hållbar framtid. Tillsammans med människor runt om i världen skapar vi smarta och hållbara lösningar på världens stora problem. Vi arbetar för en värld utan våld, förtryck och fattigdom.

Följ Diakonia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diakonia

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye