Region Örebro län

Världshörseldagen firas 4 mars med föreläsningar om Framtidens hörselvård

Dela

Initiativtagare till Världshörseldagen, som egentligen infaller 3 mars varje år, är Världshälsoorganisationen, WHO. Årets tema handlar om att kunna erbjuda hörselvård till alla! För att uppmärksamma dagen bjuder Region Örebro län in till föreläsningar 4 mars i Wilandersalen på Universitetssjukhuset Örebro. Du får även möjlighet att testa din hörsel!

Bilden visar självinstruerande tonaudiometri.
Bilden visar självinstruerande tonaudiometri. Foto: Audiologiska kliniken

Det årliga temat har alltid ett globalt perspektiv men årets tema passar väldigt bra även till vår situation, såväl i vår region som i hela Sverige, berättar en av initiativtagarna bakom eventet, Elina Mäki-Torkko, professor vid Örebro universitet och överläkare på Audiologiska kliniken.  

– Det finns många olika typer av hörselsvårigheter såsom hörselnedsättning och tinnitus. Det är väl känt att hörselsvårigheter ökar när vi blir äldre och att vi har en åldrande population. Vi har också mer och mer evidens för att god hörselhälsa gynnar allmän hälsa. Vi behöver hela tiden utveckla hörselvård för att kunna erbjuda bästa möjliga hjälp till alla som har hörselsvårigheter. Det här är en folkhälsofråga, säger Elina Mäki-Torkko.

Över 1,5 miljoner vuxna har hörselnedsättning

Uppskattningsvis finns det över 1,5 miljoner vuxna med hörselnedsättning i Sverige, det vill säga närmare en femtedel av befolkningen. Detta tillsammans med kända allvarliga konsekvenser som kan drabba personer med hörselnedsättning gör det till en viktig folkhälsofråga.

– Vi alla träffar personer med hörselsvårigheter i olika situationer. Genom att sprida kunskap om svårigheter och möjligheter kan vi öka kunskapen brett i samhället. Det behövs för att kunna göra hörselvård för alla till verklighet. Jag hoppas många kommer och lyssnar på måndag, avslutar Elina Mäki-Torkko.

Moderna verktyg och nya strategier för effektivare hörselutredning

Med tanke på att Svensk hörselvård står inför utmaningen att hantera ett kraftigt ökande behov av hörselrehabilitering samtidigt som antalet legitimerade audionomer inte ökar. Med utgångspunkt från forskningsprojektet I HeAR kommer Erik Witte berätta om nya metoder och strategier för en bättre riktad, effektivare och högkvalitativ hörselutredning.

Tinnitus, ett vanligt symtom

Tinnitus är ett vanligt symtom som kan påverka individens livskvalitet. Åsa Skagerstrand och Anna Bjurlid Domargård kommer att belysa dagsläget i forskningsområdet och vad man själv kan göra för att lindra sin tinnitus.

Moderna hörapparater – möjligheter och begränsningar

Moderna hörapparater utvecklas i snabb takt och dess utveckling ligger i framkanten för avancerad mikroelektronik. Dagens hörapparater är smarta och välintegrerade med andra digitala enheter som till exempel smartphones och surfplattor. Agneta Palmkvist berättar om moderna hörapparaters möjligheter och dess begränsningar.

Information om föreläsningarna

Tid: Måndag 4 mars kl 14.00-16.00
Plats: Wilandersalen, Universitetssjukhuset Örebro

Det är öppet för allmänheten och ingen anmälan behövs. Skriv- och teckenspråkstolkning kommer finnas.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bilden visar självinstruerande tonaudiometri.
Bilden visar självinstruerande tonaudiometri.
Ladda ned bild

Länkar

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye