Åklagarmyndigheten

Åtal i omfattande narkotikamål i Helsingborg

Dela

Åklagare har i dag väckt åtal mot tre häktade personer som är misstänkta för att ha planerat och genomfört smuggling av kokain till hamnen i Helsingborg. Åklagarna är tillgängliga för media i dag.

En av de åtalade männen arbetar i Helsingborgs hamn sedan närmare 30 år. Han är åtalad tillsammans med en 49-årig man för två fall av stämpling och förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling genom att via den krypterade kommunikationstjänsten SKY-ECC ha planerat att smuggla in stora mängder kokain via containerlaster från Sydamerika. Dessa brott ägde rum 2020.

Hösten 2022 gjorde Tullverket stora beslag av kokain i hamnen i Helsingborg. Utredningen visar att kokainet har förts in i landet dolt i kylcontainrar från Sydamerika. Den 21 september fann Tullverket drygt 93 kg kokain i en container som stod uppställd på hamnområdet. Ett par veckor senare påträffade hamnpolisen i Rotterdam i Nederländerna cirka 102 kg kokain i en container som var på väg till Helsingborgs hamn. Kokainet byttes ut mot attrapper och containern transporterades vidare till Sverige som planerat. På kvällen den 25 oktober gjorde två personer inbrott i containern när den stod uppställd i Helsingborgs hamn. Inbrottet filmades av övervakningskameror i hamnen. Hamnarbetaren och en 43-årig man åtalas nu för olika form av delaktighet i försöket att komma åt det kokain som de förväntade sig finna i containern.

–Jag menar att det går att knyta de två männen till inbrottet i containern genom uppgifter från beslagtagna telefoner och spaning som bedrivits tillsammans med det som framkommit i övrigt i utredningen, säger förundersökningsledare Hans Harding. 

Den utredningen visar också att 43-åringen haft ingående kontakter med en annan, oidentifierad person, om att hämta de 93 kg kokain som tullen hittade den 21 september. 43-åringen är därför åtalad även för försök till synnerligen grovt narkotikabrott för det beslaget av kokain.

I samband med att Tullverket gjorde tillslag mot 43-åringen våren 2023 påträffades en stor mängd narkotika och vapen på olika adresser som han är knuten till. Han åtalas också för grovt narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott med anledning av dessa fynd.

–Tullverket har bedrivit ett långsiktigt och omfattande arbete tillsammans med åklagare, polis, Helsingborgs hamn och kommunen för att minimera möjligheterna att bedriva brottslighet i organiserad form i Helsingborgs hamn. Det är en stor utmaning för brottsbekämpande myndigheter om det finns medarbetare som arbetar - som i detta fall i hamnen - med koppling till kriminella aktörer, säger Sofia Wall, biträdande chef på Tullverkets kriminalavdelning Syd.

Utredningen har resulterat i beslag av 195 kg kokain ur containrar i Nederländerna och Sverige samt ytterligare beslag av jämförelsevis betydligt mindre mängder kokain, amfetamin, cannabis, MDMA, narkotikaklassade tabletter och dopningsmedel. I beslag finns även ett avsågat hagelgevär, tre pistoler, en revolver och skarp ammunition.

–Det beslagtagna kokainet betingar sammanlagt cirka 78 miljoner kronor i grossistledet och cirka 175 miljoner kronor i gatuledet i outspätt skick, säger kammaråklagare Hans Harding.

Rättegången, som äger rum i Helsingborgs tingsrätt, beräknas ta cirka sju dagar. Förhandlingen är planerad att påbörjas måndagen den 26 februari.

Målnummer i tingsrätten: B 2136-23.

Kontakt

Kammaråklagarna Hans Harding och Christoffer Östlind vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet är tillgängliga för media från kl. 11 i dag, fredag.

Hans Harding 010-562 68 85

Christoffer Östlind 010-562 60 99

Sofia Wall, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning Syd, nås via Tullverkets presstjänst på 0771-450 590 eller press@tullverket.se

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye