Trafikverket

Ny urspårning på Malmbanan

Dela

Under lördagskvällen spårade ett olastat (tomt) malmtåg ur på Malmbanan. Trafikverket avsynar just nu en sträcka på cirka sex kilometer norr om det tidigare urspårningsområdet i Vassijaure.

- Det vi vet i nuläget är ett vi har skador i järnvägsanläggningen på en sträcka mellan Katterjokk och Vassijaure. Alltså inte på den del som vi återställt under de senaste två månaderna. Vi har konstaterat skador på räls, slipers och kontaktledning, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Under det kommande dygnet kommer Trafikverket jobba intensivt för att bedöma omfattningen av skadorna.

- Det är i nuläget omöjligt att ge någon prognos för när trafiken kan återupptas på den aktuella sträckan. Vi måste nu göra en noggrann analys och bedömning av omfattningen. Det känns givetvis jättetrist att detta sker så nära inpå den senaste urspårningen, både tidsmässigt och rent geografiskt, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg, Trafikverket.

Om den senaste urspårningen kommer att hanteras av Statens Haverikommission är i nuläget inte fastställt. Trafikverket kommer under måndagseftermiddagen att kunna ge en uppdaterad bild av omfattningen.

Kontakter

Peter Jonsson, presskommunikatör Trafikverket, 010-123 42 20

Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Bilder

Urspårat malmtåg på Malmbanan
Urspårat malmtåg på Malmbanan
Ladda ned bild
Skadad kontaktledningsstolpe på Malmbanan.
Skadad kontaktledningsstolpe på Malmbanan.
Ladda ned bild

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye