Växjö stift

Präst och biskop släpper bokserie för barn

Dela

Titta – en diakon, Titta – en präst och Titta – en biskop är titlarna på tre böcker riktade till barn i åldrarna 3-6 år som prästen Maria Hall och biskop Fredrik Modéus gjort tillsammans. Den 28 februari är det releasefest.

Titta-böckerna riktar sig till barn mellan 3 och 6 år.
Titta-böckerna riktar sig till barn mellan 3 och 6 år. Foto: Mikael M Johansson

Böckerna lyfter fram de tre yrken i Svenska kyrkan som kännetecknas av att utövarna bär krage, det vill säga de yrken som man vigs till. I böckerna förklarar små färgglada figurer på ett enkelt och lekfullt sätt vad en diakon respektive präst och biskop är och gör. Bokserien är resultatet av ett samarbete mellan prästen Maria Hall och Växjö stifts biskop Fredrik Modéus. Maria Hall är präst i Förlösa-Kläckeberga och har målat bilderna, medan biskopen har stått för texten. För utgivningen står bokförlaget Verbum.

– Det behövs fler barnböcker om kyrkan och tro och om de kyrkliga yrkena. Marias bilder är suveräna och jag hoppas att bokserien kommer att utökas med fler böcker på kyrkliga teman framöver, säger biskop Fredrik Modéus.

Det hela började med att Maria Hall ritade en glad liten biskopsfigur för att skoja till annonseringen inför ett planerat församlingsbesök av biskop Fredrik Modéus. Figuren väckte uppmärksamhet och biskopen föreslog att de skulle arbeta fram en barnbok tillsammans. Bokförlaget Verbum nappade och idén om en bok utvecklades till ett koncept med tre böcker.

Maria Hall målar, oftast digitalt, som en hobby men har inte tidigare haft några uppdrag som illustratör. Hon har skapat böckerna på sin fritid.

– Det här har varit en kul och lite tuff utmaning för mig. Jag hoppas att böckerna ska göra barnen ännu mer nyfikna på vad som händer i kyrkan. Att barnen får en inblick i vad en biskop, diakon och präst är för något – och att det skapar igenkänning som i sin tur kan öppna upp för samtal nästa gång barnen träffar på någon som bär krage, säger Maria Hall.

På onsdag den 28 februari kl 10-12 blir det releaseparty för bokserien i Garvaregården i Förlösa-Kläckeberga församling. Då är biskopen på plats och en förskoleavdelning samt en förskoleklass har bjudits in.

Titta-böckerna finns att förhandsbeställa på Verbums webbplats.

Kontakter

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye