Miljöbrott: Parlamentet antar lång lista med brott och påföljder
På tisdagen antog Europaparlamentet nya regler om miljöbrott och straff för dem som begår dem.
- Ny lista över miljöbrott ska innefatta olaglig handel med timmer och utarmning av vattenresurser
- Enskilda brott kan ge upp till tio års fängelse
- Företag kan få böter på upp till 5 procent av sin globala omsättning eller 40 miljoner euro
- Miljöbrott är den fjärde vanligaste kriminella verksamheten i världen
Det nya direktivet, som parlamentet och rådet kom överens om den 16 november 2023, antogs med 499 röster för, 100 röster emot och 23 nedlagda röster. Bland de brott som räknas upp finns olaglig handel med timmer, utarmning av vattenresurser, allvarliga brott mot EU:s kemikalielagstiftning och utsläpp av föroreningar från fartyg. Parlamentet var noga med att vissa allvarliga brott skulle klassas som ”kvalificerade brott”, det vill säga medföra allvarligare påföljder. Orsakande av stora skogsbränder eller vitt spridda luft-, vatten- eller markföroreningar räknas till exempel som kvalificerade brott om det leder till att ett ekosystem förstörs. I det fallet kan brottet jämföras med miljömord.
Straff – fängelse eller böter
Miljöbrott som begås av individer och företrädare för ett företag kan leda till fängelse, beroende på hur långvariga, allvarliga och reversibla skadorna är. Kvalificerade brott kan ge åtta år i fängelse – tio år om de orsakar någons död. De andra brotten kan ge upp till fem års fängelse.
Alla förövare är skyldiga att återställa den skadade miljön och kompensera skadorna. Böter kan också komma i fråga. För företag kan bötesbeloppet uppgå till tre eller fem procent av deras årliga globala omsättning, alternativt 24 eller 40 miljoner euro beroende på brottets art. EU-länderna kommer själva att kunna bestämma om de vill lagföra ett brott som inte ägt rum på landets territorium.
Medlemsländerna ska anordna utbildningar och samla in data
Parlamentet insisterade på att visselblåsare som avslöjar miljöbrott måste stödjas i rättsprocesserna. Ledamöterna ville också att EU-länderna ska anordna riktad utbildning i dessa frågor för poliser, domare och åklagare, och att de ska förbereda nationella strategier och organisera medvetandehöjande kampanjer mot miljöbrott. De data som EU-ländernas regeringar samlar in om miljöbrott bör bidra till en bättre hantering av frågan. EU-kommissionen ska också uppdatera listan regelbundet, med hjälp av dessa data.
Citat
Efter omröstningen i plenum sa Antonius Manders (EPP, Nederländerna), som varit föredragande för ärendet i Europaparlamentet, så här: ”Det är dags att vi börjar bekämpa gränsöverskridande brott på EU-nivå, med harmoniserade och avskräckande sanktioner för att förhindra miljöbrott. Enligt den här överenskommelsen är det förorenarna som får betala. Dessutom är det ett stort steg i rätt riktning att när ett företag förorenar är det inte bara företaget självt utan även personer i ledande ställning som hålls ansvariga. I och med införandet av en aktsamhetsplikt går det inte att gömma sig bakom tillstånd eller kryphål i lagstiftningen.”
Nästa steg
Direktivet träder i kraft 20 dagar efter det att det har offentliggjorts i EU:s officiella tidning. Sedan har medlemsländerna två år på sig att införliva det i sin nationella lagstiftning.
Bakgrund
Miljöbrott är den fjärde vanligaste kriminella verksamheten i världen. Vid sidan av narkotika, vapen och människohandel är det en av de största inkomstkällorna i den organiserade brottsligheten. EU-kommissionen presenterade i december 2021 ett förslag om skydd för miljön genom straffrättsliga bestämmelser, för att göra någonting åt ökningen av miljöbrott.
En presskonferens med föredraganden kommer att äga rum tisdagen den 27 februari klockan 14.00.
Mer information
- Videoklipp: presskonferens med föredraganden (27.02.2024)
- Den antagna texten kommer att finnas tillgänglig här (27.02.2024)
- Videoinspelning med debatten i plenum (26.02.2024)
- Pressmeddelande: ”Parlamentet stödjer strängare påföljder för miljöbrott (21.03.2023)
- Följ ärendet i lagstiftningsdatabasen
- Tidtabell för lagstiftningståget
- Europaparlamentets utredningstjänst: ”Skydd för miljön genom straffrätten” (23.06.2022)
- Europaparlamentets multimediecenter: ljud- och bildmaterial för journalister
Kontakter
Tiia MustonenPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:08-562 444 54Tel:0709-989 627tiia.mustonen@ep.europa.euViktor AlmqvistPressansvarig, Europaparlamentets presstjänst i Bryssel
Tel:(+32) 2 28 31834Tel:(+32) 470 88 29 42viktor.almqvist@ep.europa.euOm oss
Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.
Följ Europaparlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet
Parlamentet delar ut Sacharovpriset till Edmundo González Urrutia och María Corina Machado17.12.2024 14:38:19 CET | Pressmeddelande
På tisdagen delade talman Roberta Metsola ut Sacharovpriset 2024 till Edmundo González Urrutia och María Corina Machado från Venezuela under en ceremoni i Strasbourg.
Översikt av plenarsammanträdet 16-19 december i Strasbourg16.12.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Sessionsinfo 16-19 december 2024, plenarsammanträde i Strasbourg.
Påminnelse: Pressträff den 22 november inför plenarsession21.11.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Hanna Gedin (V) och Tomas Tobé (M) den 22 november kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsession den 25-28 november.
Nolaskolan vinner EU-tävling – elever besöker Europaparlamentet15.11.2024 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Nolaskolan i Örnsköldsvik har vunnit en plats i höstens Euroscola och representerar Sverige i Europarlamentet i Strasbourg den 21 november. Temat för besöket är EU:s åtgärder för fattigdom och social exkludering.
Hulebäcksgymnasiet vinner EU-tävling - elever besöker Europaparlamentet4.11.2024 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke har vunnit en plats i höstens Euroscola och representerar Sverige i Europaparlamentet i Strasbourg den 12 november. Temat för besöket är EU:s åtgärder för energikrisen och klimatförändringar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum