Europaparlamentet godkänner viktigt budgetstöd för Ukraina och EU
Ledamöterna har godkänt en långsiktig finansiering för Ukraina, en plattform för strategisk teknik och de stora förändringar i EU:s flerårsbudget som detta medför.
- Långsiktigt stöd för Ukraina, bättre finansieringsmöjligheter för prioriterade områden, såsom migration, extern politik och krisberedskap
- Förändringar i EU:s budget för aktuella och kommande utmaningar
- En europeisk plattform för strategisk teknik som gör EU mer konkurrenskraftig och motståndskraftig inom strategiska sektorer
- Ledamöterna har lyckats stärka den demokratiska tillsynen för Ukrainafaciliteten och bana väg för att använda frysta ryska tillgångar
På tisdagen godkände Europaparlamentet översynen av EU:s långtidsbudget. I den ingår nu Ukrainafaciliteten på 50 miljarder euro och den europeiska plattformen för strategisk teknik (STEP), vars syfte är att göra EU mer strategiskt oberoende och att främja innovation.
Översyn av EU:s långtidsbudget
Den här översynen av den fleråriga budgetramen som godkändes med 499 röster för, 67 röster emot och 31 nedlagda röster gör att EU:s budget lättare kan anpassas till de föränderliga behov som råder och reagera på oförutsedda händelser. Framför allt stärker den EU:s budget när det gäller migrationen och utmaningarna utifrån samt EU:s krisberedskap och budgetflexibilitet. Översynen tar itu med de ökade kostnader som hänger samman med återhämtningsplanen NextGenerationEU och de stigande räntorna. Det här är helt i linje med Europaparlamentets krav. Ledamöterna nådde en överenskommelse med medlemsländerna om långtidsbudgeten den sjätte februari. Läs mer om detta i det här pressmeddelandet.
Parlamentet antog också en resolution om översynen av förordningen om den fleråriga budgetramen med 422 röster för, 101 röster emot och 101 nedlagda röster.
Se anförandena i plenum av Jan Olbrycht (EPP, Polen) (länk till anförandet) och Margarida Marques (S&D, Portugal) (länk till anförandet), medföredragande för den fleråriga budgetramen.
Ekonomiskt stöd till Ukraina
I och med översynen av den fleråriga budgetramen inrättas den så kallade Ukrainafaciliteten som godkändes med 536 röster för, 40 röster emot och 39 nedlagda röster. Den innehåller totalt 50 miljarder euro i bidrag, lån och garantier. Det här visar att EU står på Ukrainas sida och vill fortsätta stödja landet så länge som det behövs. Läs pressmeddelandet om överenskommelsen från den sjätte februari om de förbättringar som ledamöternas förhandlingar med rådet ledde till.
Se anförandena i plenum av Michael Gahler (EPP, Tyskland) (länk till anförandet), medföredragande i utskottet för utrikesfrågor, och Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spanien), medföredragande i budgetutskottet (länk till anförandet).
En europeisk plattform för strategisk teknik
Plattformen godkändes med 517 röster för, 59 röster emot och 51 nedlagda röster. Det här är en annan del av översynen av budgetramen som ska befästa och förbättra Europas ställning på viktiga teknikområden. Här handlar det om digital teknik samt ren och resurseffektiv teknik, såsom nettonollteknik och bioteknik. Läs pressmeddelandet från den sjunde februari om överenskommelsen med medlemsländerna.
Se anförandena i plenum av José Manuel Fernandes (EPP, Portugal) (länk till anförandet), medföredragande i budgetutskottet, och Cristian-Silviu Buşoi (EPP, Rumänien), ordförande för utskottet för industrifrågor, forskning och energi, som talade på medföredagande Christian Ehlers (EPP, Tyskland) vägnar.
Bakgrund
I den fleråriga budgetramen anges de årliga utgiftstaken för EU:s insatser på olika områden (olika utgiftskategorier samlas under så kallade rubriker) och för de totala årliga betalningarna för sjuårsperioden. Den nuvarande ramen för 2021–2027 antogs 2020. Kommissionen föreslog en halvtidsöversyn den 20 juni 2023, som inbegriper både Ukrainafaciliteten och STEP.
Kontakter
Tiia MustonenPressansvarig, Europaparlamentets kontor i Sverige
Tel:08-562 444 54Tel:0709-989 627tiia.mustonen@ep.europa.euViktor AlmqvistPressansvarig, Europaparlamentets presstjänst i Bryssel
Tel:(+32) 2 28 31834Tel:(+32) 470 88 29 42viktor.almqvist@ep.europa.euOm oss
Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.
Följ Europaparlamentet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet
Pressinbjudan: Grön tillväxt: Fakta eller fiktion?14.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Kulturhuset för att lyssna till Europaparlamentariker Emma Wiesner (C) om hur grön tillväxt kan bli verklighet genom innovation, modiga politiska förslag och vad EU egentligen behöver göra för att skapa en grönare ekonomi utan att tumma på tillväxt och välstånd.
Pressinbjudan: Så kan Europa bli en AI-kontinent31.3.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Kulturhuset för att lyssna till Europaparlamentariker Arba Kokalari (M) om hur Europa kan bli en AI-kontinent.
Påminnelse: Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen27.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Pressträff den 28 mars inför plenarsessionen25.3.2025 14:39:10 CET | Pressmeddelande
Välkommen till en digital pressträff med Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Pär Holmgren (MP) den 28 mars kl. 10.00. Vi går igenom de viktigaste frågorna inför kommande veckas plenarsammanträde i Strasbourg den 31 mars-3 april.
Undersökning bekräftar att Europas befolkning vill att EU ska skydda dem25.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
74 % av EU-medborgarna tycker att deras land har gynnats av EU-medlemskapet 66 % av befolkningen i EU vill att EU ska spela en större roll för att skydda dem mot globala kriser och säkerhetsrisker Försvar, säkerhet och konkurrenskraft anses vara de viktigaste politiska prioriteringarna Nio av tio (89 %) tillfrågade anser att EU:s medlemsländer bör agera mer enat för att möta dagens globala utmaningar
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum