Länk – 1000 ungdomar och 80 ensembler i Sveriges största teaterfestival för unga
Under våren medverkar 80 unga teaterensembler från Malmö till Pajala i teaterfestivalen Länk. Sedan Riksteatern 2012 startade Länk har festivalen främjat framtidens scenkonst men också visat att intresset för teater är starkt bland unga.
Länk ger ungdomar förståelse för hur det är att jobba professionellt med teater. Inför varje festival får framstående dramatiker i uppdrag att skriva varsitt manus för ungdomar mellan 15 och 20 år. De unga teaterensemblerna väljer sedan ut en pjäs som de får professionell handledning i för att tolka och sätta upp. Efter månader av repetitioner uppför alla ensembler sina produktioner på en av 14 regionala festivaler som sker på en professionell teaterscen.
– Det finns ett ökande behov av platser där unga själva kan utöva scenkonst och inspireras både av professionella konstnärer och varandra. Länk är en rörelse som bubblar och växer för varje år! Vi är så glada att kunna öppna teaterhuset för den kraften, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.
Sedan Riksteatern startade Länk 2012 har festivalen växt för varje omgång, i år pågår festivalsäsongen mellan 8 mars och 26 maj. Ett tusental ungdomar i 80 ensembler deltar och kommer att uppföra sina verk över hela Sverige. Sista helgen i maj visas sedan några utvalda uppsättningar på Länks nationella festival på Riksteatern i Hallunda, Stockholm.
– Utöver att Länk är det största projektet för att beställa nyskriven dramatik i Sverige i dag, så är den här rörelsen också vår framtid. De som skapar Länk idag, kommer att uppfinna den nya scenkonsten imorgon, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.
Dramatiker för Länk 2024 är Lucia Cajchanova, Oda Fiskum, Deborah Pearson, Lovisa T. Onnermark och Dag Thelander.
De regionala festivalerna arrangeras av Riksteaterns samarbetsparter: Backa teater, Byteatern Kalmar Länsteater, Dalateatern, Folkteatern Gävleborg, Frölunda Kulturhus, Gottsunda Dans & Teater, GöteborgsOperan, Kulturhuset Spira, Malmö Stadsteater, Regionteater Blekinge & Kronoberg, Regionteater Väst, Teater Halland, Ung Scen Norr/Norrbottensteatern, Unga Klara, Västerbottensteatern, Örebro Länsteater och Östgötateatern.
Samt flera regionala och lokala Riksteaterföreningar: Riksteatern Gävleborg, Riksteatern Halland, Riksteatern Kalmar, Riksteatern Norrbotten, Riksteatern Norrköping, Riksteatern Skåne, Riksteatern Stockholm, Riksteatern Väst, Riksteatern Västerbotten, Riksteatern Uppsala och Riksteatern Östergötland
Nyckelord
Kontakter
Mireya Echeverría QuezadaPR och pressansvarigRiksteatern
Tel:070 637 59 40mireya.echeverria.quezada@riksteatern.seBilder
Om oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum