Svenska Friidrottsförbundet

Idrottsministern laddar för 1500 meter på veteran-VM

Dela

Om knappt sju månader ska social- och idrottsminister Jakob Forssmed stå redo på startlinjen när veteran-VM i friidrott avgörs i Göteborg. Ministern ställer upp på distansen 1500 meter: ”Veteran-VM är ett spännande och välkomnande koncept som fler borde upptäcka”, säger Jakob Forssmed.

Jakob Forssmed satsar mot veteran-VM.
Jakob Forssmed satsar mot veteran-VM. Foto: Filip Lööv. Bilden är fri för publicering.

I augusti arrangeras veteran-VM i friidrott i Göteborg och bland de tusentals deltagarna finns en peppad 49-åring, nämligen Jakob Forssmed, social- och idrottsminister. Han kommer att stå på startlinjen när startskottet för 1500 meter för M45 går av och nu börjar satsningen mot mästerskapet.

Till sin hjälp har han löpcoachen Malin Sundström som ska guida Jakob Forssmed fram till, om inte en världstid, så åtminstone en riktigt bra upplevelse.

– Veteran-VM är ett spännande och välkomnande koncept som fler borde upptäcka, och det är kul att få träna på en distans som man är ovan med, säger Jakob Forssmed som redan idag löptränar flera gånger i veckan, men är mer van vid längre distanser.

Malin Sundström, som bland andra coachar Simon Sundström, VM-finalist från i somras, ska bidra med de nyckelpass som ska få honom att kunna springa bra i Göteborg och som ska hålla honom skadefri. Men vardagens cykelpendling kommer fortsatt vara grunden.

– Det gäller att hålla sig hel och frisk. Han har ju valt en distans där skaderisken kan vara lite större, så det gäller att tänka smarta mål, säger hon.

Jakob Forssmed hoppas också att många ska upptäcka friidrott genom veteran-VM och själva bli sugna på att ställa upp. Det finns inga kvalgränser, utan alla som har åldern inne och alltså är över 35 år, kan vara med och tävla – och under VM även få dra på sig landslagströjan.

– Det här ska verkligen bli roligt. När veteran-VM går i Sverige vill jag inte missa chansen att delta i den stora folkfesten. Dessutom blir det en sporre i träningen och en chans att utmana mig själv, även om jag så klart inte tror på avancemang förbi kvalheatet.

– Ett sådant här arrangemang kan betyda mycket för folkhälsan i stort. Och flera grenar kan bli aktuella för dem som inte gillar just motionslöpning. Man kan också hitta ett nytt socialt sammanhang om man går med i en klubb som har en veterangrupp.

Veteran-VM arrangeras i Göteborg under två veckor i sommar, den 13–25 augusti. Mästerskapet förväntas locka 8000 deltagare från 100 nationer och tävlingarna kommer att avgöras på Slottsskogsvallen, Ullevi, Björlanda Athletics Center samt i Slottsskogen och Friidrottens hus.

Kontakter

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye