Vägkartan – för post, samfärdsel och hemliga agenter
Den som red på landsvägarna under 1700-talet hade nytta av Lantmäteriets kartserie Vägkartan. Den innehöll vägars sträckning och gästgivaregårdar med ordinarie postställen, samt en praktisk tabell för avstånd mellan gårdarna. Kartorna var till nytta för postgång och samfärdsel, liksom för rikets underrättelsetjänst.
Redan i 1643 års instruktion för Lantmäteriets geografiska kartläggning var vägar en viktig detalj, liksom för militära behov. Det var angeläget att veta vägarnas sträckning och längd, liksom placeringen av skjutshåll och gästgiverier för såväl samfärdsel och postgång som för militära behov.
Under senare delen av 1600-talet upprättades en del vägkartor för län och härader som förutom landsvägarna också redovisade städer, kyrkor, säterier, post- och gästgivargårdar, byar och hemman längs vägarna.
I städerna inrättades postdepåer som lokalbefolkningen kunde besöka för att hämta post samt ta del av nyheter och förordningar. År 1688 fanns det postkontor i varje stad i Sverige, totalt 78 stycken. Postmästaren i Stockholm var generalpostmästare. Han var samtidigt chef för den svenska underrättelsetjänsten, med agenter i främmande länder som rapporterade utländsk verksamhet direkt till honom.
Från 1700-talets början finns en del vägkartor som upprättats i samband med att nya postvägar kom till. År 1730 ålades lantmäteriet, på kunglig befallning, att utarbeta nya kartor över allmänna lands- och postvägar i Sverige och Finland. De följande åren upprättades sådana kartor för 17 län. Kartorna renritades i det centrala lantmäterikontoret åren 1735 - 1742, där de fortfarande förvaras inbundna i en volym: ”Chartebok öfwer Landswägarna uti Swea och Göta Riken förfärdigad wid Kongl. Lantmätericontoiret”.
Vill du se fler gamla kartor? I Lantmäteriets e-tjänst Historiska kartor finns över en miljon digitaliserade historiska kartor som är gratis att ladda ner.
Söktips för vägkartor: Gå till Lantmäteriets historiska kartor. Klicka sedan på ”Sök Översiktliga Kartor” och markera alternativet ”Udda kartserier och atlaser över städer från Lantmäteristyrelsens arkiv” och välj sedan ”Vägkartor” i menyn till vänster.
Kontakter
Lena NorbergVerksamhetsutvecklareLantmäteriet
Expert på historiska kartor
Bilder
Följ Lantmäteriet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantmäteriet
Antalet bolån fortsätter öka under tredje kvartalet 202417.10.2024 13:30:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriets statistik för inteckningar under tredje kvartalet 2024 visar att antalet inteckningar har ökat med 8,5 procent i snitt för hela landet.
Sveriges glaciärer minskar och blir färre12.10.2024 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriets analys av de senaste satellit- och flygbilderna visar att Sveriges glaciäris smälter i allt snabbare takt. Sedan 2020 har minst fyra glaciärer och fyra kvadratkilometer glaciäris försvunnit.
Utvecklingen av bolånen har mattats första kvartalet 202420.8.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriets statistik för inteckningar under andra kvartalet 2024 visar att antalet inteckningar har ökat med knappt 18 procent i snitt för hela landet. Uppgången sker i hela landet med Gävleborg (+52 %), Örebro (+36%) och Jämtland (+34%) i topp.
Ingen prognos för eventuell lösning för åtkomst till Lantmäteriets digitala tjänster19.6.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriet arbetar för att se om det är möjligt att ge tillgång till delar av de digitala tjänster som idag är stängda eller begränsade. I dagsläget kan myndigheten inte ge en prognos för när en eventuell lösning är möjlig att erbjuda.
Lantmäteriets förslag möjliggör digitala rättshandlingar10.6.2024 13:15:40 CEST | Pressmeddelande
Lantmäteriet har nu lämnat sitt förslag på en digital infrastruktur med en e-tjänst för att kunna upprätta rättshandlingar digitalt i stället för med penna och papper.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum