Till minne av Alexej Navalnyj: Tänd ett ljus för demokratin och det öppna samhället

Dela

Alexej Navalnyj kom att bli var en symbol för det inhemska motståndet mot Vladimir Putin. Orädd ställde han sig i frontlinjen för att utmana korruption och antidemokrati i Ryssland. När han nu är död, 47 år gammal, väcker hans död omvärldens avsky och fördömanden. De allra flesta bedömare håller de ryska myndigheterna ansvariga.

Fredag den 1 mars begravs Alexej Navalnyj i Moskva. I samband med det bjuder vi in allmänheten till Storkyrkan i Stockholm för att hedra hans minne och det han stod för.

  • Alexej Navalnyj var en motpol till Vladimir Putin. Han stod för demokrati och mot korruption i ett Ryssland där sådant engagemang är förenat med livsfara. Men Navalnyj vågade vilket inger respekt, säger Jonas Eek, domprost i Storkyrkan.

Med start vid lunchbönen kl. 12.00 erbjuder vi ett öppet och stilla rum där det finns möjlighet att tända ljus och be en bön. Vi gör det för att hedra det principer som Navalnyj arbetade för.

  • Vi minns Navalnyj genom att samlas. Och genom att tända ett ljus för demokratin och be en bön för det öppna samhället, säger Eek.

Manifestationen avslutas kl. 17.00 med en orgelkonsert i S:t Jacobs kyrka i Kungsträdgården.

Alla är välkomna.

Datum: Fredag, 1 mars 

Plats: Storkyrkan
             Trångsund 1, Stockholm 

Tid: 12.00 – 17.00 

- Lunchbön med tändning av ljus vid Storkyrkans ljusglob kl. 12.00 

- Avslutande orgelkonsert i S:t Jacobs kyrka, Kungsträdgården kl. 17.00

Presskontakt: 

Louise Linde 

E-post: louise.linde@svenskakyrkan.se

Telefonnr: 08-723 30 01

Domprost Jonas Eek 

E-post: jonas.eek@svenskakyrkan.se 

Kontakter

Stockholms stift är det yngsta av Svenska kyrkans tretton stift och bildades 1942. Stiftets uppgift är att stärka de 61 församlingarnas förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Domkyrka är Storkyrkan i Gamla stan och biskop är sedan 2019 Andreas Holmberg.

Följ Stockholms Stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Stift

Kraft och hopp i klimatnödens tid5.5.2023 13:12:09 CEST | Pressinbjudan

I mars släpptes biskop Andreas Holmbergs herdabrev Gud såg att det var gott – Att vara människa och kyrka i klimatnödens tid. På onsdag 10 maj klockan 18 arrangeras en kväll för allmänheten i Storkyrkan, där de frågor boken tar upp diskuteras och fördjupas. Syftet med kvällen är att ge inspiration och att skapa en mötesplats för fördjupande och existentiella samtal utifrån klimatsituationen – och sprida budskapet att förändring är möjligt. Kyrkan kan vara den platsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye