Åklagarmyndigheten

Åtal väckt för allmänfarlig ödeläggelse i Uppsala och Upplands-Bro

Dela

Åklagaren har i dag väckt åtal mot två personer för delaktighet i en sprängning i Uppsala i december. En av personerna åtalas även för att ha placerat en sprängladdning i ett flerfamiljshus i Upplands-Bro i november.

Lördagen den 2 december 2023 detonerade en sprängladdning vid en villa i Lövstalöt utanför Uppsala. En person befann sig i fastigheten. Sprängningen kopplas till den pågående gängkonflikten i Uppsala.

En 15-åring åtalas för grov allmänfarlig ödeläggelse, försök till mord och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. En 18-åring åtalas för grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Vi bedömer att vi har god bevisning i form av bland annat övervakningsfilm, vittnesiakttagelser, kommunikation och teknisk bevisning. Vi har en bra bild om vad som har hänt den aktuella kvällen, hur sprängningen har gått till och vi kan redogöra för händelseförloppet, säger kammaråklagare Karin Koci som har lett förundersökningen.

18-åringen åtalas även för en händelse den 20 november i Kungsängen, Upplands-Bro, då en sprängladdning hittades i ett trapphus. Ingen person skadades men boende i flerfamiljshuset fick evakueras. Brottsrubriceringarna är försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Målnummer i Uppsala tingsrätt: B 9720-23.

Kontakt

Kammaråklagare Hedda Wittbom Skog är tillgänglig för media kl. 12–15 i dag torsdag på 010-562 67 89.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye