Möjliggörare på arbetsplatser är eftertraktade för kriminella nätverk
Personer som utnyttjar sin anställning för att hjälpa kriminella nätverk är relativt ovanliga på de flesta arbetsplatser. Men de är mycket eftertraktade för nätverken, och deras agerande kan få allvarliga konsekvenser för både verksamheten och samhället i stort. De nätverkskriminella utnyttjar släkt och vänner, men även personer som inte själva är medvetna om sin roll som möjliggörare. Det visar en studie som Brå publicerar idag.
En möjliggörare är en person som missbrukar sin anställning eller sitt uppdrag i kommunal, statlig eller privat sektor för att hjälpa kriminella nätverk. Den information som en möjliggörare bidrar med behöver inte vara hemlig, utan det är den sammantagna informationen och kunskapen från insidan som blir användbar för nätverken.
– Att ha tillgång till en möjliggörare innebär hög status för personer i de kriminella nätverken. Det är vanligast att möjliggöraren upparbetas under anställningstiden, men det förekommer också att möjliggörare placeras av nätverket eller att möjliggörarna själva föreslår att de ska söka en för nätverket lämplig tjänst, säger Johanna Skinnari, utredare på Brå.
Personer i nätverken letar i sin egen bekantskapskrets och familj för att hitta personer som kan fungera som möjliggörare, men vissa upparbetar nya kontakter och skapar gynnsamma tillfällen när möjliggöraren är extra sårbar för övertalning. En del möjliggörare är väl medvetna om sin inblandning i kriminalitet, medan andra har manipulerats och är omedvetna om sin roll som möjliggörare.
Studien visar att det är svårt för arbetsgivarna att upptäcka och utreda möjliggörare. Misstankar är ofta svåra att bevisa, och det är sällan som de blir tillräckligt utredda.
– Det är sällan möjliggöraren själv som berättar om sin situation och sina handlingar för arbetsgivaren. Det är vanligare att kollegor eller närmaste chef reagerar och för informationen vidare internt, säger Karolina Hurve, utredare på Brå.
En av slutsatserna i studien är att fler arbetsgivare behöver bedöma risken för att få in möjliggörare i sina verksamheter, och se över rutiner för exempelvis rekrytering, bakgrundskontroller och anställdas tillgång till system och lokaler.
– Men det är viktigt att arbetsgivarnas insatser för att begränsa och motverka möjliggörare inte bidrar till misstro på arbetsplatsen. Det är lika viktigt att ha ett starkt ledarskap och ett arbetsklimat som präglas av trygghet och tillit, för att kunna fånga upp signaler i tid, säger Johanna Skinnari.
Läs hela studien Möjliggörare för kriminella nätverk. Om möjliggörare i kommunal, statlig och privat sektor
(2024:2) på bra.se
Kontakter
Johanna Skinnari
Tel:08-527 58 407johanna.skinnari@bra.seKarolina Hurve
Tel:08-527 58 518karolina.hurve@bra.seBilder
Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Så klarar kommunerna det brottsförebyggande arbetet21.11.2024 10:32:46 CET | Pressmeddelande
För lite mer än ett år sedan blev det lagstadgat att Sveriges kommuner måste arbeta brottsförebyggande. Nu publicerar Brå lägesbeskrivningar om hur det har gått hittills. Även ny statistik om brott och otrygghet för respektive kommun finns publicerad.
Bostadsinbrotten har halverats, men fler brott behöver klaras upp20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Antalet anmälda bostadsinbrott har minskat kraftigt de senaste åren. Sedan år 2017 har inbrotten i princip halverats. Samtidigt klarar polisen endast upp fyra procent av de anmälda bostadsinbrotten. Det visar en ny rapport som Brå publicerar idag.
Lika vanligt bland flickor som pojkar att ha varit delaktiga i brott24.10.2024 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Drygt hälften av alla elever i årskurs 9 uppger att de har varit delaktiga i något brott under senaste tolv månaderna, och andelen är lika hög för både pojkar och flickor. Lite färre än hälften av eleverna uppger att de själva blev utsatta för brott under samma period. Utsattheten för fysiska sexualbrott är på den lägsta nivån sedan 2015. Det visar Skolundersökningen om brott som Brå publicerar idag.
Kraftig personaltillväxt inom polisen – men andelen uppklarade grova brott har inte ökat17.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2017 har regeringens anslag till Polismyndigheten ökat med 80 procent och personalstyrkan har vuxit kraftigt. Men andelen grova brott som klaras upp har inte förändrats, och uppklaringen av brott mot särskilt utsatta brottsoffer har bara ökat marginellt under samma period. Det visar en ny utvärdering från Brå som publiceras idag.
Utsatthet för sexualbrott har minskat16.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen som uppger att de utsatts för sexualbrott har minskat och utsatthet för försäljningsbedrägeri har ökat. Det syns en minskning i andelen otrygga vid utevistelse, men otryggheten skiljer sig mellan olika grupper. Det visar den Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2024, som Brå publicerar idag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum