Chans till prisregn över Stockholm
Fyra av Sveriges Arkitekters totalt fem arkitekturpriser kan gå till Stockholm, däribland Kasper Salin-priset som är Sveriges äldsta och mest prestigefyllda byggnadspris. Vilka som står som vinnare avslöjas på Arkitekturgalan i Malmö den 9 april.
Djurgården, Gröndal, Slakthusområdet, Tensta, Östermalm och City. Där återfinns de sammanlagt åtta nominerade till årets bästa arkitektur i Sverige.
Sveriges Arkitekter delar ut priser sedan 1962: Guldstolen för interiör, Landmärket för utemiljö, Planpriset för planering, Kasper Salin-priset för byggnad och Kritikerpriset för arkitekturkritik. Med våra arkitekturpriser vill vi väcka diskussion om vad som är bra byggd miljö och hur arkitektur kan bidra till ett öppet, humanistiskt och miljövänligt samhälle.
De nominerade i Stockholm är:
Wisdome i Stockholm, Tekniska museets tillbyggnad på Djurgården
Tävlar om Kasper Salin-priset.
Ur juryns motivering: ”Wisdome är innovativ hantverksprecision i stor skala, med respektingivande spännvidder och med en verksamhet som vill ta oss ut till yttersta rymden.” Arkitekt är Elding Oscarson och beställare Tekniska museet.
Övriga i startfältet är kontorshuset Gjuteriet i Malmö, privatbostaden Höghult i Karlsborg och flerbostadshuset Raw i Uppsala.
Aktivitetsslänt i Tenstadalen
Tävlar om Landmärket för bästa utemiljö.
Ur juryns motivering: ”Juryn vill lyfta fram aktivitetsslänten i Tensta som ett lyckat utropstecken i en vidsträckt parkmiljö. Anläggningen är lekfull, färgstark och rörelsefrämjande.” Arkitekt är Nivå Landskapsarkitektur och beställare Trafikkontoret, Stockholms stad.
Bobergstorget, Norra Djurgårdsstaden
Tävlar också om Landmärket.
Ur juryns motivering: ”Omgivet av äldre tegelbyggnader med sina kultur- och samhällsfunktioner bildar det vackra tegelgolvet en spelplan för allt, planerat eller spontant, som sker i det offentliga rummet.” Arkitekt är Sweco Architects och beställare Exploateringskontoret, Stockholms stad.
Torget och aktivitetsslänten tävlar mot Elsa Eschelssons park i Uppsala och Norrtälje Hamnpromenad.
KTH huvudbyggnad 43:3, Östermalm
Tävlar om Guldstolen för bästa interiör.
Ur juryns motivering: ”Med stor varsamhet och omsorg om de kulturhistoriska miljöerna har gott samarbete mellan inredningsarkitekter, verksamhet och antikvarier resulterat i flexibla lärandemiljöer med rum för nutida pedagogik och ny teknik.” Arkitekt är White Arkitekter och beställare Kungliga Tekniska Högskolan.
Solen, restaurang i Slakthusområdet
Tävlar också om Guldstolen.
Ur juryns motivering: ”Gestaltningen är varm som en solig sommardag, vänlig, inbjudande och med avstamp i maten som serveras, en mix av rätter från soldränkta platser världen över. En avväpnande enkelhet med utvalda konstföremål förstärker och förhöjer upplevelsen.” Arkitekt är Specific Generic, beställare: Adam Dahlberg och Albin Wessman.
Kvarter Jakob Mindre, kontorsbyggnad i Stockholms city
Den tredje Stockholmsinteriören som tävlar om Guldstolen.
Ur juryns motivering: ”Smala djupa ljusgårdar, olika våningshöjder och begränsade rumsstorlekar har varit utmanande. Nu har få men viktiga grepp i modernt formspråk gett funktionell planlösning med sammanfogade ytor.” Arkitekt är Marge Arkitekter och Anderwald Studio, beställare: Axfast och Boston Consulting Group.
Den fjärde nominerade till Guldstolen återfinns utanför Stockholm. Det är StickerApp, en produktionsanläggning och kontor i Lomma.
Johanna Fager, Jo Mikkel Sjaastad Huse och Nicole Cecilie Bitsch Pedersen för medborgarförslaget ”Nya Lövholmen”
Tävlar om Kritikerpriset, som delas ut till årets bästa arkitekturanalys eller till den mest anmärkningsvärda insatsen för att stärka ett initierat samtal om arkitektur och samhällsplanering.
Ur juryns motivering: ”Genom att bjuda in allmänheten och ta fasta på Lövholmens befintliga historia strax utanför Stockholms tullar, skisseras en framtid med en gemensam vision som låter staden återta initiativet i sin förvandling.”
Helena Mattsson, professor på KTH, för boken ”Architecture & Retrenchment”
Tävlar också om Kritikerpriset.
Ur juryns motivering: ”Boken granskar arkitekturens roll i samhället från 1960-talets slut till början av 1990-talet ... Mattsson visar med sina nedslag på de komplexa sammanflätningar som utgör de egentliga orsakerna till vårt byggande.”
Deras medtävlare är professor Lars Marcus för boken ”Städernas stenar” och arkitekt Joar Nango för det samiska nomadbiblioteket ”Girjegumpi”.
Vinnarna och de nominerade väljs ut i en omsorgsfull process. Varsin jury, som består av experter på området, granskar inkomna förslag – som vem som helst kan skicka in – och gör därefter platsbesök på de mest intressanta. Att undersöka förslagen så här grundligt är ganska ovanligt bland arkitekturpriser. Det borgar för att även mer osynliga kvaliteter, som hur material känns, rörelsemönster och en miljös hela atmosfär, kommer med i bedömningen.
Samtliga foton är fria för publicering, ange arkitektens och fotografens namn. Vill ni ha fler bilder, kontakta Elisabet Näslund.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder
Länkar
Om oss
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Tidöregeringen tar pengar från det vackra och hållbara19.9.2024 12:40:47 CEST | Pressmeddelande
I höstbudgeten prioriteras Boverkets arbete för arkitektur ner, med indragna medel för riksarkitekten. Regeringen inser inte att arkitektur är verktyget för funktionella, hållbara och vackra bostäder och samhällen i hela landet.
Guldrummet 2024 prisar hantverk bortom trender10.9.2024 12:47:22 CEST | Pressmeddelande
Stockholms Arkitektförenings pris Guldrummet 2024 går till Hidemark & Stintzing Arkitekter. Kontoret mottar priset för en arkitektgärning som håller hantverket och den gedigna kunskapen om byggnadskonst bortom tillfälliga trender och strävan efter berömmelse. Guldrummet 2024 delades ut den 5 september vid föreningens möte på Konstakademien.
Ny bok sätter ljuset på en möbelkonstens doldis21.5.2024 07:16:00 CEST | Pressmeddelande
Arkitekten Carl-Axel Acking var med om att rita 1900-talets Folkhemssverige. I dag är han mest känd för sina lampor, som blivit eftertraktade och dyra samlarobjekt. En ny bok visar att han är värd att bli ihågkommen för hela sin breda produktion, från ikoniska stolar till eleganta hotell och fartyg.
Möt arkitekterna som skyddar Ukrainas identitet och kulturarv7.5.2024 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Arkitekter samarbetar med ukrainska kolleger kring landets återuppbyggnad efter kriget sedan våren 2022. Nu inleder vi en fas med tolv konkreta projekt inom träbyggande, kulturarv och planering inom ramen för ett EU-program. Målet är att skydda Ukrainas nationella identitet undan den förstörelse som uppstår vid Rysslands bombningar.
Ett fritidshus rätt i tiden vinner Ung svensk arkitektur9.4.2024 18:49:19 CEST | Pressmeddelande
Ett oglamoröst fritidshus, med en ombyggnad som landar i en diskret asymmetrisk harmoni har fått juryn för Ung svensk arkitektur på fall. Tidskriften Arkitekturs pris för unga arkitekter går i år till arkitektkontoret AT-HH för fritidshuset Torö i Nynäshamn. Ung svensk arkitektur 2023 delades ut på Arkitekturgalan den 9 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum