Bostad och park i Uppsala tävlar om arkitekturpriser
Experimentella flerbostadshuset Raw samt ekologiskt och socialt hållbara Elsa Eschelssons park återfinns i Uppsalas nya stadsdel Rosendal. De är båda med i startfältet för två av Sveriges Arkitekters arkitekturpriser. Vilka som vinner avslöjas på Arkitekturgalan i Malmö den 9 april.
Med Sveriges Arkitekters arkitekturpriser vill vi väcka diskussion om vad som är bra byggd miljö och hur arkitektur kan bidra till ett öppet, humanistiskt och miljövänligt samhälle. Förbundet delar ut priser för årets bästa arkitektur sedan 1962: interiörpriset Guldstolen och Kasper Salin-priset för årets byggnad, liksom Landmärket för utemiljö, Planpriset för planering och Kritikerpriset för arkitekturkritik.
Raw tävlar om Kasper Salin-priset, som belönar ett byggnadsverk av hög arkitektonisk kvalitet.
Det är en ny typ av bostad, som för första gången i svenska sammanhang prövar idén Open Building. De boende köper en lägenhet med ett minimum av funktioner och får sedan forma sitt hem genom att klä den råa stommen. Arkitekt är Johan Berg Arkitekter och beställare Raw Property.
Ur juryns motivering: ”Raw framhåller genomgående det förenklade, det ofärdiga och det föränderliga i arkitekturen, där den välartikulerade strukturen blir byggnadens bestående element. Genom att lämna över initiativet till de boende öppnar bostadshuset upp för många sätt att leva.”
Förutom Raw är kontorshuset Gjuteriet i Malmö, privatbostaden Höghult i Karlsborg och Tekniska museets tillbyggnad Wisdome i Stockholm nominerade till Kasper Salin-priset.
Elsa Eschelssons park är nominerad till Landmärket för årets bästa landskapsarkitektur.
Parken innehåller både dagvattendamm, skyfallsanläggning, skejtpark och basketplan. Därigenom visar den hur två aktuella samhällsproblem – hantering av klimateffekterna och behovet av ökad rörelse för folkhälsa – kan tas om hand i svensk landskapsarkitektur. Arkitekt är Karavan landskapsarkitekter och beställare Uppsala kommun.
Ur juryns motivering: ”Parkens ena kant är strikt konstruerad, den andra organiskt inlevelsefull. Det blir en träffsäker kombination av vattenhantering, ungdomars aktivitetsbehov och återhållsam men effektfull växtlighet.”
Övriga nominerade till Landmärket är en aktivitetsslänt i Tenstadalen och Bobergstorget, båda i Stockholm, samt Norrtälje Hamnpromenad.
Vinnarna och de nominerade väljs ut i en omsorgsfull process. Varsin jury, som består av experter på området, granskar inkomna förslag – som vem som helst kan skicka in – och gör därefter platsbesök på de mest intressanta. Att undersöka förslagen så här grundligt är ganska ovanligt bland arkitekturpriser. Det borgar för att även mer osynliga kvaliteter, som hur material känns, rörelsemönster och en miljös hela atmosfär kommer med i bedömningen.
Fotona är fria för redaktionell publicering, ange arkitektens och fotografens namn. Vill ni ha fler bilder, kontakta Elisabet Näslund.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder
Länkar
Om oss
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Tidöregeringen tar pengar från det vackra och hållbara19.9.2024 12:40:47 CEST | Pressmeddelande
I höstbudgeten prioriteras Boverkets arbete för arkitektur ner, med indragna medel för riksarkitekten. Regeringen inser inte att arkitektur är verktyget för funktionella, hållbara och vackra bostäder och samhällen i hela landet.
Guldrummet 2024 prisar hantverk bortom trender10.9.2024 12:47:22 CEST | Pressmeddelande
Stockholms Arkitektförenings pris Guldrummet 2024 går till Hidemark & Stintzing Arkitekter. Kontoret mottar priset för en arkitektgärning som håller hantverket och den gedigna kunskapen om byggnadskonst bortom tillfälliga trender och strävan efter berömmelse. Guldrummet 2024 delades ut den 5 september vid föreningens möte på Konstakademien.
Ny bok sätter ljuset på en möbelkonstens doldis21.5.2024 07:16:00 CEST | Pressmeddelande
Arkitekten Carl-Axel Acking var med om att rita 1900-talets Folkhemssverige. I dag är han mest känd för sina lampor, som blivit eftertraktade och dyra samlarobjekt. En ny bok visar att han är värd att bli ihågkommen för hela sin breda produktion, från ikoniska stolar till eleganta hotell och fartyg.
Möt arkitekterna som skyddar Ukrainas identitet och kulturarv7.5.2024 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Arkitekter samarbetar med ukrainska kolleger kring landets återuppbyggnad efter kriget sedan våren 2022. Nu inleder vi en fas med tolv konkreta projekt inom träbyggande, kulturarv och planering inom ramen för ett EU-program. Målet är att skydda Ukrainas nationella identitet undan den förstörelse som uppstår vid Rysslands bombningar.
Ett fritidshus rätt i tiden vinner Ung svensk arkitektur9.4.2024 18:49:19 CEST | Pressmeddelande
Ett oglamoröst fritidshus, med en ombyggnad som landar i en diskret asymmetrisk harmoni har fått juryn för Ung svensk arkitektur på fall. Tidskriften Arkitekturs pris för unga arkitekter går i år till arkitektkontoret AT-HH för fritidshuset Torö i Nynäshamn. Ung svensk arkitektur 2023 delades ut på Arkitekturgalan den 9 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum