Växjö stift

Biskopen går i kloster

Dela

På fredag reser Växjö stifts biskop Fredrik Modéus till den franska kommuniteten Taizé för tre månaders fördjupningstid. Där kommer han även att påbörja ett skrivprojekt om existentiell hållbarhet.

Foto: Lina Alriksson Inga restriktioner

Som biskop i Svenska kyrkan har man rätt till en fördjupningstid efter sex år i tjänst. Biskop Fredrik Modéus har valt att ta den möjligheten. Under perioden 8 mars-8 juni kommer han att bo i den ekumeniska kommuniteten Taizé i Frankrike. Där kommer han att leva i bön och samtal med såväl bröderna i kommuniteten som de unga besökare som kommer dit. Han kommer även att arbeta en del praktiskt och exempelvis hålla bibelintroduktioner för ungdomar som vistas i Taizé.

– Det är bara den som själv tar emot som har något att ge. Det är viktigt att fylla på regelbundet och efter nio år som biskop vill jag ta det här tillfället. Jag är övertygad om att det i andra änden kommer att ge något till de människor jag är satt att tjäna i Växjö stift, säger Fredrik Modéus.

Biskopen kommer även att använda tiden till att påbörja ett skrivprojekt om existentiell hållbarhet, ett ämne som han talat och skrivit om i många olika sammanhang.
– Det handlar om vår tids sätt att uttrycka det mänskliga behovet av att hitta svar på livets stora frågor. Svar som håller att leva på och dö med, säger han.

Taizé är ett sammanhang som ligger biskopen varmt om hjärtat och som har varit en viktig plats i hans liv. Taizé-korset finns med i såväl hans biskopsvapen som i stiftets resekräkla. 

Under fördjupningstiden är det möjligt att följa vad biskopen gör via hans sociala medier. Biskopen kommer även att skriva regelbundet i några av stiftets tidningar.

Det går bra att höra av sig till biskopen via mejl under fördjupningstiden, men svaren kommer att dröja längre än när allt är som vanligt. På hemmaplan kommer domprost, kontraktsprostar, stiftsprost, stiftsdirektor och stiftsstyrelsens förste vice ordförande att hålla i mycket av det löpande arbetet. Och somligt arbete kommer att vänta på biskopen när han kommer tillbaka.

Kontakta gärna biskopens pressekreterare för att boka intervju inför eller under fördjupningstiden.

Kontakter

Länkar

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye