Sverige mottar skarp kritik från FN om samiska rättigheter i klimatomställningen
I går offentliggjorde FN resultatet av sin granskning av hur Sverige lever upp till konventionen för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter. Skarp kritik ges för otillräckligt inflytande och bristande hänsyn till det samiska folket i samband med vindkraftverk, gruvor och annan industrialisering.
- Vi välkomnar FN:s kritik. Det är tunga rekommendationer som går i linje med vad samiska företrädare, Amnesty och andra organisationer har lyft tidigare, säger Tilda Pontén, jurist och sakkunnig på Amnesty Sverige.
I sin granskning skriver FN att Sverige i dag tar bristande hänsyn till det samiska folket i samband med etablering av vindkraftverk, gruvor och annan industrialisering. FN uppmanar därför Sverige att vidta omfattande åtgärder för att skydda det samiska folkets rättigheter mot effekterna av storskaliga projekt, och säkerställa att klimatåtgärder och gröna omställningsprojekt inte negativt påverkar det samiska folket och andra grupper som befinner sig i en utsatt situation. Detta till exempel genom konsekvensanalys av mänskliga rättigheter och miljö i konsultation med samer.
Mycket av FN:s kritik omfattar bristande samiskt inflytande i lag och praktik. FN uppmanar Sverige att garantera både effektiva konsultationer och det samiska folkets rätt att på förhand samtycka till alla beslut som berör dem med respekt för samiska traditioner. Rätten till inflytande innebär i vissa allvarliga fall att stater och företag måste rätta sig efter urfolks beslut att säga nej till markprojekt eller andra initiativ. FN vill också se mekanismer för bland annat kompensation vid storskaliga projekts negativa effekter på samiska traditionella livsstilar och renskötsel.
- FN fångar upp den stora oro som finns kring mänskliga rättigheter och ökad industrialisering i norra Sverige och slår fast att nuvarande lagstiftning inte duger. Staten har i olika syften exploaterat samiska marker under århundraden, utan tillräckligt skydd för samiska rättigheter. Det handlar om gamla koloniala mönster som upprepas, säger Tilda Pontén.
Förra granskningen av Sverige ägde rum för åtta år sedan. Då fick staten ett antal skarpa rekommendationer, exempelvis om att stärka samiska landrättigheter i förhållande till markexploateringar. Nyligen uppmanade även Europarådet Sverige att säkerställa, i nära konsultation med det samiska folket, att beslut om användning av mark som traditionellt använts av samer inte negativt påverkar samisk kultur, språk och identitet.
- Amnesty vill se en respekt för våra internationella överenskommelser och ny lagstiftning som tydligt stärker skyddet för urfolksrätten. Det samiska folket och deras kunskap måste behandlas som en del av lösningen när vi ställer om vårt samhälle, säger Tilda Pontén.
Kontakter
Amnesty International SverigePRESSJOUR
Tel:0704330916press@amnesty.seOm oss
Amnesty International är en oberoende internationell organisation som arbetar för att mänskliga rättigheter ska gälla alla, nu och i framtiden. Genom att avslöja kränkningar och skapa uppmärksamhet och opinion sätter vi press på regeringar och makthavare runt om i världen.
Läs mer om vårt globala arbete på www.amnesty.org,där hittar du också alla de nyheter, blixtaktioner och rapporter vi publicerar.
Följ Amnesty International Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Amnesty International Sverige
Amnesty larmar: Världen står inför en global människorättskris29.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Auktoritära lagar, brutala angrepp på civilsamhället och en skenande klimatkris – i sin årsrapport State of the World’s Human Rights larmar Amnesty International om hur regeringar världen över i allt högre grad överger internationell rätt och mänskliga rättigheter. Konsekvenserna är förödande för miljontals människor.
Nytt ljudklipp inifrån fängelset - Ahmadreza Djalali inleder sitt tionde år i fångenskap24.4.2025 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fredagen den 25 april markerar starten på det tionde året som den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali hålls godtyckligt frihetsberövad i Iran. Trots internationella protester och dödsdomen som hänger över honom, har Iran vägrat att frige Djalali – som utsatts för tortyr, isolering och allvarlig medicinsk försummelse. Amnesty släpper i dag en ny ljudupptagning inifrån fängelset, och fortsätter kräva att Sverige trappar upp sina insatser för att få honom fri.
Amnesty larmar: Omfattande sexuellt våld används som vapen i Sudan10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Amnesty släpper i dag en rapport som visar att Rapid Support Forces (RSF) under det två år långa inbördeskriget i Sudan har utsatt kvinnor och flickor för omfattande sexuellt våld i syfte att förnedra, kontrollera och tvinga bort hela samhällen. Övergreppen – däribland våldtäkt, gruppvåldtäkt och sexslaveri – utgör krigsförbrytelser och kan även utgöra brott mot mänskligheten.
Ny rapport: Högsta antalet dokumenterade avrättningar sedan 20158.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Amnesty International rapporten Death Sentences and Excecutions 2024, som sammanställer alla dokumenterade avrättningar runt om i världen. Årets rapport visar det högsta antalet avrättningar sedan 2015, detta trots att det totala antalet länder som använt dödsstraffet minskat. Toppar gör Iran, Saudiarabien och Irak.
Gruvor i Norrbottens län beviljas snabbspår trots starka protester från berörda samer31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Två nya gruvprojekt i Sápmi tilldelades förra veckan strategisk status enligt EU:s nya lagstiftning om strategiska och kritiska råvaror (CRMA). Amnesty International uttrycker stark oro över beslutet, som hotar samers mänskliga rättigheter och riskerar att förvärra den redan pressade situationen för det samiska folket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum