Teknikföretagen

Svagare konjunktur i teknikindustrin

Dela

Affärsläget för teknikindustrin i Sverige minskar fortsatt under första kvartalet och är under normalnivå. Orderingången minskar i tilltagande omfattning jämfört med sista kvartalet förra året, mest för de två största delbranscherna som är maskin- och transportmedelsindustri. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för årets första kvartal

Erik Spector, chefekonom, Teknikföretagen
Erik Spector, chefekonom, Teknikföretagen

– Den relativt svaga utvecklingen är förväntad, mot bakgrund av det senaste årets globala ränteuppgång och den låga tillväxten på Sveriges största exportmarknader, säger Teknikföretagens chefekonom, Erik Spector.

Om vi räknar bort den ekonomiska chocken i samband med pandemin så är teknikindustrins sammantagna bedömning av affärsläget på den lägsta nivån sedan sviterna efter eurokrisen för drygt tio år sedan.

– Konjunkturförsvagningen drabbar inte bara Sverige. Genom vårt omfattande handelsutbyte med övriga Europa följer index för affärsläget som vanligt motsvarande index för teknikindustrin i Euroområdet, säger Erik Spector.

Störst bidrag till minskad orderingång sammantaget kommer från transportmedelsindustrin följt av den räntekänsliga maskinindustrin samt metallbearbetande industri. Ett sämre affärsläge för sluttillverkare av investeringsvaror och transportmedel inverkar negativt på orderingången för dess underleverantörer.

Ränteuppgången har medfört fortsatt minskad orderingång för leverantörer till byggindustrin från Sverige, men glädjande nog är minskningen inte riktigt lika omfattande i den sektorn som sista kvartalet i fjol.

– Bilden av att vi just nu är inne i ett tufft konjunkturläge kompletteras av att bristen på yrkesarbetare och ingenjörer fortsätter minska för fjärde kvartalet i rad, säger Erik Spector.

Teknikföretagens konjunkturbarometer för första kvartalet omfattar bedömningar från 503 företag med en försäljning på sammanlagt 867 Mdr SEK, varav 81 procent säljs på exportmarknader. Barometern utges i mars, juni, september och december.

Kontakter

Bilder

Erik Spector, chefekonom
Erik Spector, chefekonom
Ladda ned bild

Dokument

VI ÄR TEKNIKSVERIGE

Den svenska teknikbranschen driver innovation, skapar arbetstillfällen och banar väg för framtidens hållbara lösningar. Tillsammans är vi en kraft att räkna med.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye