Olika genomslag för yrkestrafikens nya regler
Transportstyrelsen har följt upp hur de nya EU-gemensamma reglerna för yrkestrafik fungerar.
– Förändringarna rör många olika områden och har fått lite olika genomslag, säger Maria Åkerlund, uppdragsledare, Transportstyrelsen.

Det så kallade mobilitetspaketet är en reform som omfattar en rad EU-gemensamma regler för yrkestrafiken. Syftet är att ge yrkesförarna bättre arbetsvillkor, få till mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och öka trafiksäkerheten inom den europeiska transportsektorn. Det har därför kommit flera nya EU-regler inom området. Transportstyrelsen har nu på uppdrag av regeringen följt upp genomförandet av mobilitetspaketet i Sverige.
Positiva effekter för konkurrens, etableringskrav och utstationering av förare
Kombinerade transporter är transport av gods mellan EES-länder med hjälp av flera olika transportslag. De begränsningar för kombinerade transporter som har införts i Sverige har gjort att flera utländska transportföretag nu har etablerat sig i Sverige.
– Det är positivt att nya företag etableras här, eftersom tillsynen då kan genomföras där företagen faktiskt verkar, säger Maria Åkerlund.
Uppföljningen visar också att de nya skärpta etableringskraven har gett Transportstyrelsen stöd att begära mer underlag och ställa högre krav på företag att utförligt beskriva sin verksamhet. Det har inneburit att Transportstyrelsen i dag avslår fler ansökningar om trafiktillstånd, på grund av brister i etableringskraven. Tillsynen av redan befintliga trafiktillstånd har också förbättrats.
Transportstyrelsen har även kunnat fastställa att flera av de förväntade effekterna av bestämmelserna om utstationering av förare har infriats. Nu lämnas utstationeringsdeklarationer in i stor utsträckning och de nya reglerna har också lett till att systematiska kontroller av utstationerade förare genomförs. Utstationerade förare är förare som är utsända av sin arbetsgivare för att tillfälligt köra vissa typer av transporter i ett annat EU-land.
Osäkra effekter om nya regler i godsförordningen
De utländska transportföretagen höjde sina priser för godstransporter i samband med att de nya reglerna i godsförordningen infördes, motiveringen var ökade kostnader på grund av regeländringarna. Prisökningar bidrog inledningsvis till en sundare konkurrens mellan svenska och utländska transportföretag som utför transporter i Sverige. Det är dock osäkert om denna trend är bestående eller inte.
– Vi kommer såklart att fortsätta följa utvecklingen inom mobilitetspaketet. Transportstyrelsen kommer under våren, i samband med den återkommande uppföljningen av regelefterlevnaden via tillståndsmätningen för godstransporter, också att ställa frågor till förarna om deras sociala villkor, säger Maria Åkerlund.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seLänkar
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Cirka 40 körkortsåterkallelser under 202414.5.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under förra året återkallade Transportstyrelsen cirka 40 körkort där orsaken var förhöjda PEth-värden vid två mättillfällen utan kompletterande information. Påståendet om tusentals körkortsåterkallelser inom området stämmer inte.
Transportstyrelsen avvecklar appen Mina fordon5.5.2025 08:00:00 CEST | Nyheter
Appen Mina fordon kommer att avvecklas under hösten 2025. Vissa sökfunktioner har redan stängts ner och kommer inte att öppnas igen. Den som vill utföra ärenden eller söka efter fordonsuppgifter kan i stället besöka Transportstyrelsens webbplats.
Prognosen: Fler flyger nästa år30.4.2025 13:01:11 CEST | Pressmeddelande
Flygtrafiken väntas vända uppåt under nästa år, det visar Transportstyrelsens nya passagerarprognos för åren 2025-2031. Det finns dock stora skillnader mellan in- och utrikestrafiken där den senare väntas stå för merparten av ökningen.
Ökad efterfrågan på privata tågresor29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det långväga tågutbudet fortsätter att växa, medan inrikesflyget minskar ytterligare. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport Utveckling av utbud och priser på järnvägslinjer i Sverige 1990-2024. – Resultaten tyder på att det privata resandet med tåg har utvecklats starkt sedan covid-19-pandemin och att det på flera sträckor nu ligger i nivå med 2019, eller till och med över, säger Jonathan Sundin, utredare vid Transportstyrelsen.
Tvätt- och diskvatten hotar Östersjön24.4.2025 11:46:34 CEST | Pressmeddelande
Utsläpp till följd av tvätt, dusch och köksanvändning på fartyg innehåller en mängd farliga föroreningar. Förbättrad rening och minskad plastanvändning ombord är åtgärder som Chalmers tekniska högskola föreslår i en rapport, som tagits fram på uppdrag av Transportstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum