Patent- och registreringsverket

Kvinnor på efterkälken inom företagande och innovation

Dela

Sverige ligger fortfarande efter många andra länder när det gäller kvinnor inom företagande och innovation. Endast 31 procent av nystartade företag 2022 hade en kvinnlig företagsledare[1] år 2022. Och bara 15 procent av nationella patentansökningar har minst en kvinna bland uppfinnarna.

Peter Strömbäck, generaldirektör PRV och Inga Otmalm, generaldirektör Bolagsverket
Peter Strömbäck, generaldirektör PRV och Inga Otmalm, generaldirektör Bolagsverket

Sverige är ett av världens mest innovativa och jämställda länder enligt flertalet internationella studier. I en internationell jämförelse är dock andelen kvinnor inom dessa kriterier relativt låg i Sverige.

När det gäller de internationella ansökningarna, så kallade PCT-ansökningar, har andelen ansökningar med åtminstone en kvinnlig uppfinnare ökat från 17 procent år 2009 till 30 procent för år 2023. Dock har enbart 15 procent av de nationella patentansökningarna till PRV minst en kvinnlig uppfinnare, vilket är lägre än i många andra europeiska länder.

- Sverige har en lång tradition av att vara ett av världens mest innovativa länder sett till antal patentansökningar. Andelen kvinnor som ligger bakom patent i Sverige är dock oroande låg, inte minst då kvinnors idéutveckling och företagande är en viktig del i Sveriges framtida tillväxt och konkurrenskraft, säger Peter Strömbäck, generaldirektör på PRV, Patent- och registreringsverket.  

År 2022 leddes endast 31 procent av de nystartade företagen av kvinnor. De senaste sex åren har andelen nya företag som leds av kvinnor varit stabil runt 32 till 33 procent. Andelen nystartade företag som leddes av kvinnor skilde sig betydligt mellan olika branscher. Störst var andelen inom kategorin andra serviceföretag och personliga tjänster, där 72 procent av de nya företagen leddes av kvinnor och minst var andelen inom bygg och anläggning, åtta procent.

- Bolagsverket har nyligen, tillsammans med andra myndigheter, vidareutvecklat verksamt.se för att det ska bli enklare och tryggt att starta och driva företag. Det finns mer att göra och jag hoppas att verksamt.se bidrar till att fler kvinnor följer sin dröm om att starta företag, säger Inga Otmalm, generaldirektör på Bolagsverket.

Källa för Bolagsverkets statistik: Tillväxtanalys

[1] Med företagsledare avses i första hand den person som är ledamot i styrelsen och VD i bolaget, i andra hand ledamot och vice VD och annars styrelseordförande eller endast ledamot. Bland enskilda näringsidkare anses företagets innehavare vara dess ledare.

Nyckelord

Kontakter

Andreas Einarsson
Kommunikationschef, Bolagsverket
Telefon: 060-18 44 66
Mobil: 070-657 75 26
andreas.einarsson@bolagsverket.se

Bilder

Peter Strömbäck, generaldirektör PRV
Peter Strömbäck, generaldirektör PRV
Ladda ned bild
Inga Otmalm, generaldirektör Bolagsverket
Inga Otmalm, generaldirektör Bolagsverket
Ladda ned bild

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Greentech på riktigt! Seminarium om hållbar utveckling och immateriella tillgångar16.4.2024 14:22:21 CEST | Pressinbjudan

Stora globala utmaningar gör att ny teknik och innovation blir allt viktigare i vår strävan efter en hållbar framtid. Välkommen till ett seminarium där experter och företag som ligger långt fram i den gröna teknikutvecklingen delar med sig av sina erfarenheter. Deltar gör även UD som berättar om Sveriges strategi för utrikeshandel, investeringar och globala konkurrenskraft.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye