Västtrafik

Västtrafik elektrifierar all båttrafik över älven

Dela

Från 2025 blir färjetrafiken på älven i Göteborg helt elektrifierad. Det blir också fler turer och snabbare resor. Det står klart sedan Västtrafik avslutat en upphandling. Styrsöbolaget fortsätter köra trafiken.

Från och med december 2025 blir färjetrafiken på älven i Göteborg helt elektrifierad. Fotograf: Petra Ebbeson.
Från och med december 2025 blir färjetrafiken på älven i Göteborg helt elektrifierad. Fotograf: Petra Ebbeson.

Idag går två av färjorna på älven på el, Elvy och Eloise. I december 2025 blir samtliga sex färjor eldrivna. Det blir också ett eldrivet reservfartyg. Därmed försvinner utsläppen av koldioxid, kväveoxider och partiklar från Västtrafiks färjor. Resorna blir tystare och renare för både personal och resenärer.

–Det känns fantastiskt att snart kunna erbjuda Göteborgarna 100 procent rena och tysta resor över älven. Detta är ett stort kliv mot vårt mål om en helt elektrifierad stadstrafik, säger Johanna Eriksson Eknander, affärschef för båt på Västtrafik. 

Trafiken börjar köra i december 2025 och avtalet sträcker sig över 15 år. Avtalet har tilldelats Styrsöbolaget som även har nuvarande avtal. 

Fler turer under kvällar och helger

Färjelinje 286 och 287 kommer fortsatt bekostas av Göteborgs stad och därmed vara kostnadsfria för resenärerna. Linje 286 ska köra fram till klockan 21 på vardagar och mellan klockan 9–18 under helger. Detta blir en förbättring mot dagens trafik som går till klockan 19 på vardagar och mellan klockan 11–16 under helger.

Snabbare resor över älven

På grund av trängsel i hamnen som bedöms vara en säkerhetsrisk kommer färjeläge Lilla Bommen att tas bort.

För att snabba upp trafiken på linje 285 tas även färjeläge Slottsberget bort. Resenärer hänvisas i stället till bussen vid hållplats Sannegårdshamnen eller Nordviksgatan.

–Det är viktigt att kollektivtrafiken är effektiv för att vara attraktiv och att fler ska vilja välja den. Genom den här förändringen kan, vi snabba upp trafiken samtidigt som boende vid Slottsberget har goda resmöjligheter med buss, säger Johanna Eriksson Eknander.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Presstjänsten svarar på medias frågor om kollektivtrafiken i Västsverige.
Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

Tel:0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Johanna Eriksson Eknander, affärschef båt. Fotograf: Eddie Löthman
Johanna Eriksson Eknander, affärschef båt. Fotograf: Eddie Löthman
Ladda ned bild

Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye