Sverige behöver fler tekniktjejer!
Det går 30 000 elever på gymnasiets teknikprogram, men bara cirka 5000 är tjejer. Det är ett stort problem för Sverige eftersom yrkesprognoser visar att det kommer att saknas många teknikutbildade i framtiden. Det är också ett problem om tjejer känner att teknikprogrammet inte är något för dem – trots att de egentligen kanske vill gå det. Det skriver Alicia Källgren och Sara Svedberg som går teknikprogrammet på NTI Gymnasiet Kronhus i Göteborg.
Vi tror att det till stor del handlar om normer i samhället som behöver brytas. Om vi hade haft lika många tjejer som killar på teknikprogrammet hade framtidsutsikterna för många branscher sett mycket bättre ut.
Vi menar inte att det måste vara en helt jämn könsfördelning på teknikprogrammen, men alla som på olika sätt är med och formar och påverkar ungdomars val behöver fundera på vad som kan göras för att jämna ut skillnaderna.
Vi vet att det finns många fördomar om teknikprogrammet, att det är lite ”nördigt” och att man sitter med en dator hela dagarna. Så är det inte, teknikprogrammet är en bred utbildning som man har stor nytta av nästan oavsett vad man vill studera eller jobba med i framtiden. Teknik blir en allt större och viktigare del i alla branscher.
För att få fler tjejer att läsa teknik på gymnasiet har vi några uppmaningar:
-
Till föräldrar: uppmuntra era döttrar att läsa teknik på gymnasiet om de visar intresse för det. Det är både roligt och väldigt lärorikt. Om man läser teknikprogrammet är möjligheterna till jobb i framtiden väldigt bra, även om man kanske vill läsa vidare på universitetet först.
-
Till dig (tjej) som går i grundskolan: Läs på om teknikprogrammet och låt dig inte påverkas av vad andra tycker och säger. Bilda dig en egen uppfattning och utgå ifrån dina egna intressen. Lita på din egen förmåga – lyssna inte på vad andra säger att du klarar av och inte.
-
Skolor: Ordna studiebesök för elever i grundskolan tidigare – både på teknikgymnasier och företag. På högstadiet har många redan bildat sig en tydlig uppfattning av vad de vill läsa på gymnasiet – arbetet med att öka teknikintresset hos tjejer måste börja tidigare.
I grunden spelar det såklart ingen roll vilken könstillhörighet elever har, men att bara var sjätte teknikelev på gymnasiet är en tjej känns inte rimligt. Det behöver göras insatser för att öka teknikintresset hos tjejer och slå hål på fördomar som står i vägen för mer jämställda teknikutbildningar!
Alicia Källgren, teknikelev på NTI Gymnasiet Kronhus
Sara Svedberg, teknikelev på NTI Gymnasiet Kronhus
Kontakta biträdande rektor Magnus Rydell på 076-835 35 31 för kontakt med eleverna Alicia Källgren och Sara Svedberg på NTI Gymnasiet Kronhus i Göteborg.
Nyckelord
Kontakter
Magnus RydellBiträdande rektor NTI Gymnasiet Kronhus
Tel:076-835 35 31magnus.rydell@ntig.seIdag finns det totalt 28 NTI Gymnasieskolor runt om i Sverige på orterna Borlänge, Gävle, Göteborg, Helsingborg, Eskilstuna, Karlstad, Kristianstad, Luleå, Lund, Malmö, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro. Skolorna har som ambition att vara Sveriges ledande gymnasium inom tech, science och IT.
Följ AcadeMedia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia
NorrteljePedagogerna blir en del av Pysslingen Förskolor6.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
NorrteljePedagogerna med Nygatans Förskola och Trollebo Förskola stärker sin verksamhet genom att bli en del av Pysslingen Förskolor. Sammanslagningen innebär att förskolorna nu får ytterligare stöd och möjligheter att dela med sig och dra lärdom från över 100 andra förskolor inom Pysslingen. Övergången sker från och med den 3 december 2024.
Noblaskolan Hagaberg når högsta resultat i Best School to Work25.11.2024 07:56:18 CET | Pressmeddelande
I våras deltog Noblaskolan Hagaberg i den globala undersökningen Best School to Work, initierad av organisationen T4 Education. Undersökningen genomförs på skolor världen över och erbjuder, förutom värdefulla insikter, möjligheten till internationella jämförelser. Genom sitt fokus på god skolkultur och arbetsmiljö nådde Noblaskolan Hagaberg den högsta utmärkelsen – platinum.
Donnergymnasiet startar ny basketprofil22.11.2024 13:54:16 CET | Pressmeddelande
Donnergymnasiet i Göteborg startar en ny lokal idrottsutbildning (LIU) med internationell inriktning, där gymnasiestudier kombineras med en elitsatsning inom basket. Basketprofilen, som startar i augusti 2025, är ett samarbete med Högsbo Basket och Kvarnby Basket och riktar sig till unga spelare som vill kombinera gymnasiestudier med satsning på basket.
Vittra Röda stan vann rakettävling igen22.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
För andra året i rad har Vittra Röda Stan tagit hem vinsten i ESERO Sveriges rymdfestival Vinsten är ett bevis på skolans framgångsrika satsning på samarbete, kreativitet och praktiskt lärande – och blev en fantastisk avslutning på skolans månadslånga konstruktionstema.
Högsta betyg till Innovitaskolan Rudans skolkök19.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Innovitaskolan Rudan i Haninge har blivit tilldelade högsta betyg i ”Tävlingen för Sveriges offentliga måltider”. Tre stjärnor delas ut till ett fåtal skolkök som har en extraordinär hög och jämn kvalitet på måltiderna. Det är inte första gången som Innovitaskolan Rudans måltider uppmärksammas. År 2021 fick de pris som årets klimatkök och året därpå som årets hållbara offentliga restaurang.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum