Unik undersökning: Nio av tio i åldersgruppen 85 till 109 år vill kunna välja äldreomsorg mellan privata och offentliga utförare.
Under ett seminarium i Stockholm idag, med medverkan av bland andra äldreminister Anna Tenje, presenterade Vårdföretagarna en rapport om äldres verkliga valfrihet. För första gången presenteras opinionsundersökningen Äldrebussen, som genomförts av Verian med en svarande målgrupp från 85 år till 109 år. Den visar bland annat att över 90 procent vill kunna välja hemtjänst och äldreboende. Samtidigt saknar drygt en miljon av de äldre möjlighet att välja hemtjänst. Siffrorna är ännu dystrare vad gäller möjligheten att välja äldreboende.
Önskan att själv bestämma vem som utför ens äldreomsorgsinsatser är mycket stark bland svenskar generellt. Bland befolkningen 85 år och äldre anser så många som 9 av 10 att man ska få välja vilken hemtjänstutförare man har och på vilket äldreboende man ska bo. I samma grupp anser hela 9 av 10 att man också ska kunna välja mellan privat och offentligt drivna äldreboenden.
I fler än 200 svenska kommuner saknas i praktiken möjlighet att välja ett privat hemtjänstalternativ. Detta trots att det finns LOV-system i över 150 kommuner. I drygt 70 kommuner där det finns LOV-system saknas i det närmaste helt privata utförare. Den huvudsakliga orsaken till detta är undermåliga ekonomiska förutsättningar. Sammantaget betyder det att över en miljon äldre i praktiken saknar valfrihet inom hemtjänsten.
Möjligheten att välja mellan privat och offentligt drivna äldreboenden är ännu sämre. Trots att det finns privata utförare i runt 100 kommuner finns det endast verklig valfrihet i 23 av dessa. Det betyder att närmare 1,7 miljoner av befolkningen 65 år och äldre, motsvarande drygt 80 procent av befolkningen i den åldersgruppen, saknar möjligheten att välja var de vill bo på ålderns höst.
- Det är säkert många som tror att vi har valfrihet i Sverige, att äldre har rätt att välja sin äldreomsorg. Så är det inte. Den rapport som vi på Vårdföretagarna idag presenterar på ett seminarium i närvaro av äldreminister Anna Tenje visar att så inte är fallet. Trots att över 90 procent av de tillfrågade i vår undersökning i åldersgruppen från 85 år och uppåt vill kunna välja såväl hemtjänst som äldreboende visar vår rapport att över en miljon äldre inte har någon valfrihet. Det är nu hög tid för politiken att genomföra reformer som ger äldre en verklig valfrihet, säger Antje Dedering, förbundsdirektör.
- De äldre vill kunna välja mellan privata drivna och offentligt drivna äldreboenden. För att det ska vara möjligt krävs förutom privat drivna äldreboenden ett valfrihetssystem. Det är endast i knappt 30 av Sveriges 290 kommuner som dessa villkor är uppfyllda. Konsekvensen är att 1,7 miljoner äldre (65+ år) bor i kommuner där möjligheten att välja ett privat drivet äldreboende saknas, säger Björn Arnek, branschekonom.
Kontakter
Mikael RomeroPressansvarigVårdföretagarna
Tel:072-5469928mikael.romero@vardforetagarna.seErik LindénKommunikationschefVårdföretagarna
Tel:073-262 86 88erik.linden@vardforetagarna.seBilder
Dokument
Länkar
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Månadens vårdkörapport: Nästan hälften av alla kvinnor som väntar på en åtgärd inom gynekologi har väntat längre än vårdgarantin.5.11.2024 10:37:46 CET | Pressmeddelande
Antalet kvinnor som väntat längre än 90 dagar på en åtgärd inom gynekologi uppgick i september 2024 till 4 250. Det motsvarade 46 procent av samtliga kvinnor som väntat på en åtgärd inom gynekologi. I två regioner; Region Skåne och Region Värmland var andelen över 60 procent. I ytterligare fyra regioner var andelen som väntat längre än vårdgarantin på 90 dagar över 50 procent. Se hela listan region för region i bifogad rapport.
Månadens Assistansbarometer: Samband mellan statlig assistans och andra LSS-åtgärder för funktionshindrade i Sveriges län31.10.2024 09:01:33 CET | Pressmeddelande
Vårdföretagarna släpper idag oktober månads Assistansbarometer. Månadens specialgranskning har handlat om det finns ett samband mellan färre individer som har rätt till statlig assistans och andra LSS-åtgärder som kommunerna tillhandahåller. Vårdföretagarna har granskat rätt till kommunalt beslutad assistans och LSS-boende. Det finns inget samband. Vilket tyder på att personer med funktionsnedsättning har olika stor rätt till hjälp beroende på var i landet man bor. Vårdföretagarna menar att detta strider mot den likabehandlingsprincip som finns i Sverige. Se hela listan län för län.
Månadens vårdkörapport: Längsta vårdköerna sedan statistiken började föras. Rekordmånga har väntat längre än vårdgarantin på en åtgärd eller operation.3.10.2024 09:34:59 CEST | Pressmeddelande
Inte någon månad sedan väntetidsstatistiken började föras har så många väntat på en åtgärd eller operation längre 90 dagar än i augusti 2024.
Månadens Assistansbarometer: Personlig assistans underfinansierat de senaste tio åren2.10.2024 08:58:27 CEST | Pressmeddelande
Vårdföretagarna applåderar regeringens förslag att indexera schablonersättningen inom personlig assistans. Det stora behovet av detta belyses i september månads Assistansbarometer. En jämförande granskning mellan assistansschablonen och det kommunala Omsorgsprisindex (OPI) som används inom övrig omsorg visar på hur underfinansierat personlig assistans har varit de senaste tio åren.
Beklagligt att Kommunal inte antog Vårdföretagarnas slutbud om hur avtalen ska anpassas till EUs arbetstidsdirektiv27.9.2024 11:04:49 CEST | Pressmeddelande
Vårdföretagarna och Kommunal har under ca 1,5 år förhandlat om hur avtalen ska anpassas till EUs arbetstidsdirektiv. Förra veckan överlämnade Vårdföretagarna ett slutbud till Kommunal. Idag har Kommunal meddelat att de inte accepterar slutbudet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum