Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny Sifopanel visar: Allt fler män kan tvingas flytta efter separation

Dela

Fler än tre av tio svenskar har inte råd att behålla sin bostad vid en separation. Fler kvinnor än män skulle tvingas flytta, men andelen män som inte har råd att bo kvar har ökat kraftigt de senaste åren. Det visar en ny Sifopanel som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Andelen män som inte har råd att bo kvar har ökat kraftigt de senaste åren. Det visar en ny Sifopanel som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Andelen män som inte har råd att bo kvar har ökat kraftigt de senaste åren. Det visar en ny Sifopanel som gjorts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Även om antalet bostadsförsäljningar börjar ta fart har många svenskar fortfarande en pressad privatekonomi. Att Riksbanken öppnat för att sänka räntan under första halvåret är en positiv signal, inte minst för dem som vill flytta isär men inte valt att göra det på grund av det ekonomiska läget, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Under 2023 registrerades det lägsta antalet skilsmässor i Sverige sedan 2005. I dag skulle fler än tre av tio svenskar, 33 procent, som lever med sin partner inte ha råd att behålla sin bostad vid en separation. Det visar en ny Sifopanel som genomförts på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Män har generellt en högre lön och ett större sparande än kvinnor – och därmed bättre ekonomiska förutsättningar att behålla en gemensam bostad vid en separation. Men dagens räntenivå i kombination med ökade levnadskostnader har gjort att en högre andel män inte längre skulle ha möjlighet att bo kvar, säger Marcus Svanberg.

Närmare fyra av tio kvinnor, 38 procent, och tre av tio män, 27 procent, har inte har råd att bo kvar i sin bostad. Medan andelen kvinnor som inte har råd att bo kvar har sjunkit med fyra procentenheter sedan 2021 har andelen män som skulle tvingas flytta ökat kraftigt, från 19 procent 2021 till 27 procent i dag.

– Höga räntor och ökade driftskostnader gör att många avvaktar med att byta bostad, trots att de har behov av det. Sveriges bostadsminister Andreas Carlsson (KD) behöver satsa på åtgärder för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Omformulerade amorteringskrav och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar, är förslag som skulle göra stor skillnad för många, säger Marcus Svanberg. 

Tre tips för att skapa förutsättningar att kunna bo kvar efter vid en separation

1. Se över er gemensamma ekonomi

Se över hur ni fördelar pengarna. Hur mycket ni betalar individuellt kan vara avgörande för om ni har en jämställd gemensam ekonomi eller inte. Läs på om procentuell uppdelning baserad på inkomst eller andra sätt att jämna ut skillnader.

2. Ta hjälp av en familjejurist
För att förhindra att bostaden ska stå som hinder för att kunna lämna en relation bör man se över familjens ekonomiska upplägg och justera eventuella orättvisor redan under äktenskapet- eller samboförhållandet.

3. Prata och förbered er på vad det kan innebära
Med jämna mellanrum är det bra att gå igenom vad som händer om ni skiljer er. Det finns flera förebyggande åtgärder att ta till, som att stå i bostadskö eller att den som tjänar lite mindre har möjlighet att spara till ett frihetskapital.

Om statistiken

Undersökningen är genomförd av Verian (tidigare Kantar/Sifo) på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Den genomfördes med hjälp av Sifopanelen i februari 2024 och totalt har 1 000 svenskar mellan 18–79 år från ett riksrepresentativt urval svarat på frågan. Av dem uppger 720 att de bor med en partner.

Bilaga

Skulle du ha råd att bo kvar i din nuvarande bostad om du separerade från din partner?

Totalt

2021

2024

Ja

62%

57%

Nej

30%

33%

Tveksam, vet ej

8%

11%

Kvinnor

2021

2024

Ja

48%

49%

Nej

42%

38%

Tveksam, vet ej

10%

13%

Män

2021

2024

Ja

75%

63%

Nej

19%

27%

Tveksam, vet ej

6%

9%

Kontakter

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Vi vill bidra till en rättvis och hållbar bostadsmarknad där fler kan byta bostad efter behov. De senaste tio åren har vi växt snabbast av alla landets fastighetsmäklare och är nu näst störst i branschen. Med 200 bobutiker och 1 000 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2023 förmedlade våra fastighetsmäklare cirka 22 700 objekt till ett försäljningsvärde av 58,6 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närvaron är viktig och tror att det är en av anledningarna till vi att sju av de senaste tio åren utsetts till mäklaren med Sveriges mest nöjda kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny rapport om bostadssituationen för äldre i Sverige visar: Brist på seniorbostäder hindrar äldres flytt8.7.2024 07:11:00 CEST | Pressmeddelande

Sex av tio pensionärer i villa, 58 procent, kan tänka sig att flytta. Men bristen på attraktiva och funktionella bostäder för äldre gör att få tar steget att byta bostad. Att åtta av tio kommuner har brist på seniorbostäder skapar inlåsningseffekter på bostadsmarknaden. Det visar den nya rapporten En (flytt)kedja är inte starkare än sin svagaste länk som tagits fram av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ny rankning visar: Malå är bästa kommunen för äldre att bo i – storstäderna i botten3.7.2024 07:01:00 CEST | Pressmeddelande

Malå i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för äldre att bo i. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett nytt index rankar äldres boendesituation i landets kommuner. Allra sist, på plats 269, placerar sig Malmö stad. Även de två övriga storstäderna hamnar i botten med Stockholm på plats 224 och Göteborg på plats 230.

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Hetare bostadsmarknad väntas i sommar5.6.2024 08:01:00 CEST | Pressmeddelande

I maj steg bostadsrättspriserna med 1,6 procent och villapriserna med 1,2 procent. Även bostadsförsäljningarna ökar kraftigt – upp 18 procent för villor, 12 procent för bostadsrätter och 23 procent för fritidshus. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik, analyserade av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Nu väntas en temperaturökning på bostadsmarknaden under sommaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye