Grannfejder blir fler med regeringsförslag
Regeringen föreslår att krav på bygganmälan för attefallshus ska tas bort. Följden blir fler grannfejder när hus kan placeras ut på villatomter utan att kommunen kan pröva det som byggs, eller att grannar får komma till tals. Dessutom ökar risken för felbyggen som påverkar både de som bor och omgivande bebyggelse.

– Regler finns av en anledning. Möjligheten att ta diskussionen om ett attefallshus i en bygglovsprocess, innan investeringen och den eventuella skadan är skedd, är bra på flera sätt. Det är bra för utformningen, kan begränsa markpåverkan och är effektivare än tillsyn i efterhand, säger förbundsdirektör Tobias Olsson.
Regeringens promemoria om komplementbostadshus, eller attefallshus som de populärt kallas, har titeln ”Kravet på anmälan för komplementbostadshus och inredning av ytterligare bostad i ett enbostadshus ska tas bort”. Långt, men den säger vad det rör sig om. Förslaget innebär att villaägare som vill bygga på sin tomt är fria att göra det utan att begära prövning av byggnadsnämnden eller att hämta in åsikter från grannarna.
Vi ser så många risker med förslaget att vi avstyrker det helt. Regeringen vill ta bort kravet på bygganmälan, men vi tycker att de bör gå åt motsatt håll och kräva bygglov. De viktigaste orsakerna är:
- Det härliga i att själv få möjlighet att bygga exakt vad jag vill utan att be om lov överskuggas av att de närmaste grannarna kan göra exakt samma sak. Konsekvenserna kan exempelvis bli minskade värden på min fastighet och fuktskador på grund av stora markarbeten som ger felaktig dräning.
- För den ovana byggherren som bygger utan krav på anmälan och startbesked ser vi risken att byggtekniska krav inte uppfylls. Det handlar om fundamental teknik som brandsäkerhet, att energikrav uppfylls och att taket klarar snölaster.
- Det blir svårare att säkra plan- och bygglagens allmänna krav på en estetiskt tilltalande utformning och god livsmiljö från en social synvinkel i villa- och fritidshusområden.
- Förslaget tar inte hänsyn till klimatförändringarnas betydelse för planering och byggande. Riskhantering kring ras, skred och erosion liksom dagvattenhantering måste vara del av kommunernas planeringsansvar, inte ligga på en enskild privatperson.
- Att bygga ett attefallshus och/eller inreda villan till två bostäder ger redan i dag rätt att bilda en bostadsrättsförening. Det påverkar inte bara karaktären på en plats utan också funktionella behov som biltrafik och VA-system. En så stor förändring behöver beslutas av en byggnadsnämnd, som kan göra en avvägning mellan allmänna och enskilda intressen.
Skrota förslaget – det skapar långdragna bevis- och överklagandeprocesser med grannar, kommun och länsstyrelse. Det lägger också processkostnaden på kommunen istället för på den privatperson som vinner på att bygga attefallshuset. Låt byggnadsnämnden, med stöd av kommunarkitekter, ta det helhetsansvar för den byggda miljön som bara det allmänna kan göra.
Fotona är fria för redaktionell användning. Ange fotografens namn.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder


Länkar
Om oss
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Varvsstaden i Malmö vinner Planpriset3.4.2025 18:14:44 CEST | Pressmeddelande
Skånska Varvsstaden är ett pionjärprojekt inom återbruk. Området är också årets bästa samhällsplanering enligt juryn för Sveriges Arkitekters Planpris. På Arkitekturgalan den 3 april fick Malmö stad ta emot Planpriset.
Linnés besökspaviljong tar Kasper Salin-priset3.4.2025 17:58:07 CEST | Pressmeddelande
Årets bästa byggnad är ett mästerverk i den lilla skalan, belägen i Uppsala. Sveriges Arkitekter delade ut sitt Kasper Salin-pris, Sveriges äldsta och mest välkända arkitekturpris, till Linnéträdgårdens besökspaviljong på Arkitekturgalan den 3 april.
Vyn vinner Guldstolen för bästa designprodukt3.4.2025 15:55:54 CEST | Pressmeddelande
Vyn, en karmstol som är framtagen för restaurangen med samma namn på Österlen, är årets bästa designprodukt. Det slår juryn för Sveriges Arkitekters pris Guldstolen Produkt fast, och utnämner stolen till en blivande klassiker. Vinnaren avslöjades på Arkitekturgalan den 3 april.
Bok om skogen i staden vinner Kritikerpriset3.4.2025 15:42:17 CEST | Pressmeddelande
Boken Woods Go Urban tar det radikala greppet att placera skogen i staden. En välbehövlig chock för slentriantänkandet som inspirerar, anser juryn för Sveriges Arkitekters Kritikerpris. Redaktörerna för boken är vinnare av årets Kritikerpris, som delades ut på Arkitekturgalan den 3 april.
Tengbom vinner Guldstolen för bästa interiör3.4.2025 13:57:26 CEST | Pressmeddelande
Att utforma kontoret för sina kolleger, andra arkitekter med höga krav på kvalitet, är något av ett kamikazeuppdrag. Men det klarade inredningsarkitekterna på Tengbom så bra att de vann Sveriges Arkitekters pris Guldstolen Interiör. Priset delades ut på Arkitekturgalan den 3 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum