Rymdstyrelsen

Astronauten Marcus Wandt åker på Sverigeturné

Dela

Den svenska astronauten Marcus Wandt kommer att resa runt i Sverige under mars och april och dela med sig av sina erfarenheter från sin rymdfärd. På turnéschemat står städerna Linköping, Stockholm, Lund-Malmö, Karlstad, Göteborg, Luleå och Kiruna.

Marcus Wandt med svensk flagga i Cupolan på ISS
Marcus Wandt med svensk flagga i Cupolan på ISS Axiom Space

Sveriges nya astronaut Marcus Wandt sändes upp i rymden den 18 januari 2024. Han spenderade nästan 22 dygn i rymden varav 18 dagar ombord på internationella rymdstationen, ISS, och hann med 346 varv runt jorden. I och med rymdfärden blev Marcus Wandt den tredje svensken i rymden, Sveriges andra ESA-astronaut i rymden och ESA:s första projektastronaut som flugit inom ett kommersiellt uppdrag.

Efter rymdfärden har Marcus Wandt hunnit med en blixtvisit i Sverige samt varit i Tyskland och USA och där avslutat experiment, avrapporterat och utvärderat både flygningen och den förberedande träningen.  

Nu är Marcus Wandt är tillbaka i Sverige och kommer den närmaste månaden genomföra en turné i Sverige på ett antal platser från Malmö/Lund i söder till Kiruna i norr och dela med sig av sina upplevelser från Axiom 3-uppdraget.

- Det är en stor ära att få ha representerat Sverige i den internationella skaran av astronauter som varit på ISS. Att nu få åka ut i Sverige och prata om min rymdresa känns oerhört spännande och givande. Jag hoppas jag kan inspirera och visa att om man lägger i det där lilla extra så kan man nå sina drömmar, säger Marcus Wandt inför sin kommande turné runt om i Sverige.

Under turnén får Marcus Wandt möjlighet att träffa allmänheten och på så sätt möta det stora nationella intresset runt hans flygning. Han kommer även hålla föreläsningar samt möta politiker, akademi, och media. Han kommer att besöka följande städer: Linköping, Stockholm, Lund-Malmö, Karlstad, Göteborg, Luleå, Kiruna.

Genom rymdresan har Marcus Wandt blivit en inspirationskälla för en hel generation svenskar inom naturvetenskap samt bidragit till att Sverige fortsätter vara en rymdnation i framkant.

- Att Marcus får möjlighet att resa runt i Sverige och berätta om upplevelserna på ISS känns väldigt roligt. Sverige fortsätter att vara en rymdnation i framkant och när vi siktar mot något svårt och utmanande tvingar det fram innovation och tekniska kliv snarare än tekniska steg. Vi hoppas att Marcus under sin Sverigeturné inspirerar fler att våga ta större kliv framåt, säger Anna Rathsman, generaldirektör på Rymdstyrelsen.

Kontakter

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye