Transportstyrelsen

17 personer omkom i trafiken i februari

Dela

Under februari har 17 personer minst livet i trafiken, 13 män och 4 kvinnor. 805 personer har skadats under samma period. Det visar preliminära uppgifter som sammanställts av Transportstyrelsen.

Grafik över olycksstatistik väg, februari 2024.
Grafik: Transportstyrelsen

Av dem som omkom färdades 15 personer i en personbil och endast 1 person var oskyddad trafikant. Ingen av dem som minste livet var under 20 år.

Under årets två första månader har nu 28 personer omkommit på våra vägar, 20 män och 8 kvinnor, enligt den preliminära sammanställningen. Det är lika många som under motsvarande period 2023 och i nivå med genomsnittet för samma period sju år bakåt i tiden.

Mötesolyckor vanligaste olyckstypen

I januari och februari var den vanligaste olyckstypen mötesolyckor, 17 personer har dött i mötesolyckor under perioden. I samtliga fall var åtminstone en personbil inblandad och i 3 av mötesolyckorna omkom fler än 1 person. Utmärkande för mötesolyckorna är att en personbil åker på, eller hamnar på, fel sida vägen och frontalkolliderar med en annan personbil eller ett annat tyngre fordon.

– Bland skadeolyckor är mötesolyckor den tredje vanligaste olyckstypen efter singelolyckor och upphinnandeolyckor – men mötesolyckor leder oftare till allvarliga personskador och dödsolyckor. Det här pekar på att arbetet med att mötesseparera våra vägar är en mycket viktig faktor för att få ner dödstalen i trafiken, säger Staffan Berge, statistiker vid Transportstyrelsen.

Av de 28 omkomna var 5 personer oskyddade trafikanter, varav 4 fotgängare i kollision med ett motorfordon.

Mer statistik

Utvecklingen av dödade och svårt skadade redovisas i tabeller på Transportstyrelsens webbplats under sidorna Statistik över vägtrafikolyckor.

Nyckelord

Kontakter

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye