
Framtida öppna landskap inkluderar både jordbruk och energiproduktion
Vill vi ha en levande landsbygd måste vi se potentialen i hur lågavkastande marker kan skapa livsnödvändiga intäkter för lantbrukaren genom att arrenderas ut för kraftproduktion.

Sedan 1990 har antalet lantbruksföretag minskat med 40% och många bönder känner stor oro inför framtiden efter att högre priser på drivmedel, volatila elpriser och högre räntor pressat branschen och de ofta redan små marginalerna. Genom att möjliggöra etablering av solparker på lågavkastande ytor skapar vi förutsättningar för lantbruken att framtidssäkra sin verksamhet genom att skapa fasta intäkter under lång tid, intäkter som kan vara avgörande för att bygga ett välmående och långsiktigt lantbruk.
Aldrig förr har det varit lika viktigt att skapa ett väl fungerande jordbruk, och aldrig förr har det varit lika viktigt att bygga ut elproduktionen. Här har vi en möjlighet att göra båda dessa. Men politiska incitament behövs.
Vi står inför en snabb elektrifiering av samhället och flera rapporter talar för en fördubbling av elkonsumtionen fram till 2045. Storskaliga solparker är det snabbaste och billigaste sättet att öka elproduktionen och möta upp den här ökningen, en förutsättning både för att nå våra klimatmål och fortsätta ha en hög inhemsk elproduktion. Ökad elproduktion leder i förlängningen också till lägre elpriser. Solparker kan också med fördel kombineras med annan form av jordbruk, till exempel bete, odling av vall eller andra grödor. Dessutom byggs solparker helt utan subventioner, och intresset från investerare är mycket stort.
Långa tillståndsprocesser är just nu ett stort bekymmer för de som planerar att bygga, men lika stort problem är Länsstyrelsernas ovilja att bevilja tillstånd på sämre åkermark med hänvisning till framtida matproduktion. Något som riskerar att ge motsatt effekt om lantbrukaren riskerar lägga ner på grund av för låg lönsamhet. Jordbruk och solbruk ger många synergier och kan tillsammans skapa förutsättningar för en livskraftig landsbygd.
Kontakter
Emma Nygren TibblinKommunikationsstrateg PR & opinion
Tel:0708 28 29 98emma.tibblin@energiengagemang.seOm oss
EnergiEngagemang har sina rötter i Södermanland och är idag en av de ledande aktörerna inom solenergi och energilagring i landet. Vi är specialiserade lantbruk-, fastighets- och markinstallationer och har byggt upp värdefull kunskap kring den här typen av stora projekt. Varje läge och byggnad är unik och det är viktigt att anläggningen anpassas utifrån de lokala förutsättningarna. EnergiEngagemang är sedan 2021 en del av Axel Johnsonsgruppen.
Följ EnergiEngagemang
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från EnergiEngagemang
Ny solpark minskar utsläpp och energibehov hos Vadsbo Biogas19.2.2025 10:32:18 CET | Pressmeddelande
EnergiEngagemang har framgångsrikt färdigställt och driftsatt Vadsbo Biogas solpark, en viktig satsning för att minska energikostnader och koldioxidutsläpp vid Vadsbo Biogas i Mariestads kommun. Solparken bidrar med ett kraftfullt tillskott till anläggningens cirkulära produktionsmodell, som redan idag producerar cirka 18 000 MWh fordonsgas årligen – ett fossilfritt alternativ som motsvarar energiinnehållet i 1 800 kubikmeter diesel.
EnergiEngagemang tar marknadsandelar29.1.2025 10:11:10 CET | Pressmeddelande
Med en ny snabbrörlig organisation fortsätter EnergiEngagemang att ta marknadsandelar inom solparksentreprenader och har nu tecknat avtal för att bygga den 30 MW stora solparken ”Stensamlaren” i Falköping åt norska Aneo. Det blir ytterligare ett större solparksprojekt som bolaget kommer bygga under 2025. “En mognad på marknaden som bland annat visar sig i tydligare och mer tekniskt krävande beställare har öppnat en position som passar oss perfekt”, säger Jonas Helander på EnergiEngagemang.
EnergiEngagemang säljer solpark till EnBW Sverige7.1.2025 10:06:00 CET | Pressmeddelande
EnergiEngagemang stärker sin position som solparksbyggare genom försäljning av Gottröra solpark, en 15 hektar stor solpark som ska byggas i Norrtälje kommun. Solparken väntas tas i drift i slutet av 2025 och kommer ha en installerad effekt på cirka 14 MWp. Köparen är EnBW Sveirge.
EnergiEngagemang säljer solpark till EnBW Sverige13.12.2024 10:11:07 CET | Pressmeddelande
EnergiEngagemang stärker sin position som solparksbyggare genom försäljning av Gottröra solpark, en 15 hektar stor solpark som ska byggas i Norrtälje kommun. Solparken väntas tas i drift i slutet av 2025 och kommer ha en installerad effekt på cirka 14 MWp. Köparen är EnBW Sveirge.
Ny solpark mellan Linköping och Mjölby invigd - producerar som mest påför-och eftermiddagar26.11.2024 12:08:05 CET | Pressmeddelande
EnergiEngagemang och Tekniska verken inviger ny agrivoltaisk solpark utanför Skänninge, väster om Linköping. Solparken har en installerad effekt på 5,7 MW och levererar som mest el under för- och eftermiddagarna, när elbehovet är som störst.