Sveriges Allmännytta

Nytt avtal ska starta en energirevolution i Sverige

Dela

Sveriges Allmännytta och ViaEuropa initierar samarbete för att påskynda den gröna omställningen 

I en strävan efter att leda vägen för den gröna omställningen i Europa och globalt, har Sveriges Allmännytta och ViaEuropa tagit sig an utmaningen att snabba på övergången till ett mer hållbart energisystem. Deras gemensamma mål är att främja energigemenskaper som en kraftfull drivkraft för förändring. 

Jonas Birgersson och Anders Nordstrand
Jonas Birgersson och Anders Nordstrand Fotograf: Dan Gibson

Sveriges Allmännytta och ViaEuropa vill accelerera omställningen mot ett mer hållbart energisystem med ökade möjligheter för energidelning och låga energipriser. 

ViaEuropa, med Jonas Birgersson i spetsen, har lång erfarenhet att utmana befintliga strukturer och tekniska lösningar, bland annat genom Bredbandsbolaget där man tidigt såg att befintlig teknik för dataöverföring (telefonnätet) behövdes ersättas med ny infrastruktur. 

Nu vill Sveriges Allmännytta och ViaEuropa på samma sätt utmana sig själva och Sverige i att accelerera den gröna omställningen. 

- Förnybar energi finns i överflöd, men existerande kraftnät är inte byggda för att hantera storskalig lokala produktionen. Genom att tillföra ny teknik via energigemenskaper så kan vi skapa ett nytt energisamhälle där det är självklart med ett överflöde av grön el till låga fasta priser. Visste ni att potentialen bara på Sveriges tak är 50 TWh per år, säger Jonas Birgersson, ordförande ViaEuropa 

Energigemenskaper kan idag ta flera olika former, men har ofta den gemensamma nämnaren i att det är flera intressenter som engagerar sig i lokal energiproduktion, energianvändning och distribution av energi. Energigemenskaper kan minska användandet av fossila energislag, bidra till ett mer reselient energiförsörjning i Sverige och möjliggöra innovationer. 

- Vi ser en stor potential i energigemenskaper för våra medlemmar. Energigemenskaper är bra för plånboken och miljön, och kan både bidra med nytta och blåslampa för de nätägare som finns idag, säger Anders Nordstrand, VD Sveriges Allmännytta 

Sveriges Allmännytta och ViaEuropa har nu undertecknat ett gemensamt avtal med tydliga mål och åtaganden. Detta samarbete är inriktat på att snabbt utveckla och implementera praktiska lösningar inom framåtlutade fastighetsbolag. Genom att visa upp framgångsrika exempel på dessa implementationer siktar vi tillsammans på att illustrera hur kritiska utmaningar kan övervinnas. Målet är att förenkla processen för alla fastighetsägare att bidra till en snabbare och smidigare omställning.  

Fakta Sveriges Allmännytta 

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för över 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag, med tillsammans cirka 1 miljon bostäder. Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt. 

Våra medlemmars byggnader använder årligen cirka 10 TWh, varav drygt 25 % är elanvändning. Genom Allmännyttans klimatinitiativ har vi minskat vår totala energianvändning med över 20% och bedömer att vi kommer att nå vårt mål om 30 % minskning till 2030 samtidigt som vi tror att potentialen är ännu större. 

Fakta ViaEuropa 

ViaEuropa är en neutral operatör av samhällskritisk infrastruktur i form av fiberoptiska nätverk samt alternativa energidistributionslösningar. ViaEuropa hanterar idag över 125 nätverk med över 150 oberoende tjänsteleverantörer som via öppna digitala marknadsplatser (genom mjukvaran BRIKKS) erbjuder sina tjänster till användare i 10 länder. I Hammarby sjöstad 1999 så skapade ViaEuropa världens första neutrala marknadsplats där de varje boende kunde välja mellan olika tjänsteleverantörer. Detta är idag en viktig anledning till att Sverige har lägst pris på Internet (pris per Megabit inom OECD). ViaEuropa bygger redan nationella fiberprojekt runt om i världen (2013 Israel och 2019 Österrike) men nu har tiden kommit för att skapa det nya energisamhället. 

Nyckelord

Kontakter

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Slutrapport: Energieffektivisering - så dyrt blir det14.2.2024 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges Allmännytta, presenterar idag en viktig slutrapport som belyser den kritiska frågan om energieffektivisering i byggnader. Byggnader står för en betydande del av energianvändningen och bidrar därigenom till klimatförändringen. För att adressera detta har EU nyligen omarbetat direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD), vilket syftar till att främja energirenoveringar och övergången till förnybar eller fossilfri energi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye