Mediemyndigheten

SVT fälls för partiskt inslag om Israel-Palestinakonflikten

Dela

Granskningsnämnden fäller SVT:s inslag i Rapport den 11 november 2023 om en israelisk bosättare. Inslaget gav en ensidig bild och strider därför mot kravet på opartiskhet.

Inslaget sändes den 11 november 2023 och skildrade en israelisk bosättare som önskade återvända till Gaza. Granskningsnämnden konstaterar i sitt beslut att den intervjuade bosättaren fick stort utrymme att redogöra för sitt perspektiv på frågan om israeliska bosättningar i Gaza utan att få några kritiska frågor från reportern. Perspektivet kommenterades inte heller på något annat sätt. Nämnden konstaterar vidare att betydande uppgifter utelämnades som att de israeliska bosättningarna i Gaza var illegala enligt bland annat FN. Mot denna bakgrund anser nämnden att inslaget gav en ensidig bild av den kontroversiella bosättarfrågan. Nämnden fäller därför inslaget (23/03716).  

Opartiskhetkravet

Kravet på opartiskhet innebär enligt granskningsnämndens praxis bland annat att kontroversiella ämnen eller händelser inte får behandlas ensidigt, det vill säga så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar ett program eller inslag.

Övriga fällda ärenden 

  • SVT:s sändning av trailern för programmet I brottets spår: Fallet Tove fälls för en osaklig uppgift om hur många som dömts för mord (23/03593). 
  • Inslag i SR:s P1 Morgon fälls för otillbörligt gynnande av ett säkerhetsföretag (23/03840).

Friade ärenden 

  • SVT Transkriget – Tänk om ni har fel, programserie om transvård, tre delar (23/02770).
  • SVT, ett avsnitt av underhållningsprogrammet Allt för Sverige (23/03259). 
  • Inslag i SVT:s Rapport om konflikten mellan Israel och Hamas (23/03446).
  • Inslag i SVT:s Aktuellt om dokumentation av terrorattacker (23/03514 och 23/03570). 

Friat med kritik

  • Inslag i SVT:s Klimathoppet med statistik från SOM- undersökningen (23/03813).

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Mediemyndigheten som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas. Mediemyndigheten lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. 

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye