Svenska Friidrottsförbundet

Andreas Almgren krossade det svenska rekordet på 10000 meter

Dela

Triss i rekord! Först 10 km, sedan halvmaran och nu 10 000 meter – Andreas Almgrens serie av svenska rekord under 2024 verkar aldrig vilja ta slut. Tidigt på söndagsmorgonen krossade han det svenska rekordet på 10 000 meter med över en minut.

Tureberglöparen Andreas Almgren har haft en flygande start på 2024. Först slaktade han det svenska rekordet på 10 kilometer och följde sedan upp med att springa halvmaran under timmen och därmed kapa rejält på det gamla svenska rekordet.

Och nu var det dags igen. Redan innan startskottet på The Ten i Kalifornien brann av kände man en vittring av en ny rekordtid. Träningen hade flutit på utan direkta avbrott för Andreas och startfältet i loppet var starkt.

Det hade gått nära nog 35 år sedan ett svenskt rekord senast sattes på 10 000 meter. Det var då, i juni 1989, som Jonny Danielson sprang på 27:55.74 – ett rekord som stått sig ända tills idag.

Andreas Almgrens nya svenska rekordtid lyder 26:52.87. Tiden gav honom ett nytt svenskt rekord med över minuten och en tredjeplats i loppet. Det är bara sex sekunder från Mo Farahs europarekord och tiden är även med god marginal under OS-kvalgränsen inför OS i Paris i sommar.

– Loppet kändes väldigt kontrollerat hela vägen, säger Andreas efter loppet.

Inte nog med att han slog det svenska rekordet, det var även Andreas Almgrens första tävlingslopp på 10 000 meter i karriären. Frågan många ställer sig nu är vilken distans han kommer att sikta på när sommarens mästerskap, EM i Rom och OS i Paris, närmar sig

– Planen är att fokus inför EM blir 10 000 meter och sedan planerar jag att dubbla och satsa på både 5000 och 10 000 meter inför OS, säger han. 

Kontakter

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye