Jämställdhetsmyndigheten

Stora risker för människohandelns offer i Sverige

Dela

Det finns stora risker för fortsatt exploatering när samhället inte upptäcker brottsoffer inom prostitution och människohandel. Samtidigt finns ett flertal brister i stödet och skyddet för utsatta människor, visar en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten.

En kvinna syns på avstånd gå efter en man.
Foto: Serhat Beyazkaya

– Barn och unga riskerar att utnyttjas sexuellt mot betalning på allt fler arenor och på flera håll i landet sker ett cyniskt utnyttjande av utländska arbetstagare på arbetsmarknaden. Kunskapsluckorna är fortsatt stora och möjligheten att få stöd som brottsoffer beror till stor del på var du bor, säger Sofie Kindahl, utredare.

Jämställdhetsmyndigheten har haft i uppdrag av regeringen att stärka arbetet mot sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel för alla ändamål. I sin analys ser myndigheten att rättsväsendet och andra myndigheter behöver växla upp insatserna på området.

– Det uppsökande arbetet är centralt för att hitta brottsoffer och hänvisa dem vidare till stöd. Här behövs mer resurser, god kompetens hos personalen och strukturerat samarbete mellan polisen och socialtjänst. Utsatta personer behöver också känna till sina rättigheter. Anonyma nationella stödlinjer behöver tydligare rikta sig även till personer som utnyttjats och som utnyttjar andra i prostitution, säger Sofie Kindahl.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om oss

Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.

Följ Jämställdhetsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye