Region Kronoberg

Andreas Liljenrud blir tillförordnad regiondirektör från 1 juni

Dela

I november meddelade Martin Myrskog att han kliver av uppdraget som regiondirektör. Rekryteringen av en ny regiondirektör har pausats i väntan på en ny ordförande i regionstyrelsen, och därför tillsätts nu en tf regiondirektör. Andreas Liljenrud är idag ställföreträdande regional utvecklingsdirektör i Region Kronoberg.

Andreas Liljenrud. Foto: Alexander Hall
Andreas Liljenrud. Foto: Alexander Hall

– Vi har pausat rekryteringen av en ny regiondirektör, eftersom jag avgår i april och min efterträdare behöver få möjlighet att vara involverad i rekryteringsprocessen. Martin Myrskog meddelade sin uppsägning redan i november. Eftersom pausen innebär att rekryteringsprocessen förlängs, och den kandidat som sedan erbjuds tjänsten troligen har lång uppsägningstid, väljer vi att tillsätta en tillförordnad regiondirektör under en övergångsperiod, säger Mikael Johansson (M), ordförande i regionstyrelsen.

Andreas Liljenrud tillträder som tf regiondirektör den 1 juni, men kommer att ”gå bredvid” Martin Myrskog under april och maj. Hans förordnade gäller fram till årsskiftet, eller tills ny regiondirektör är på plats.

– Andreas är en mycket kompetent person som har lång erfarenhet av ledning och styrning inom offentlig verksamhet. Dessutom har han en ledarprofil som stämmer väl överens med de förmågor och egenskaper som vi söker hos en regiondirektör i Region Kronoberg, säger Mikael Johansson.

Lång erfarenhet som ledare inom offentliga organisationer

Andreas kom till Region Kronoberg 2018, och är idag ställföreträdande regional utvecklingsdirektör och verksamhetschef. Han har också varit tf regional utvecklingsdirektör under perioden februari 2022 till oktober 2023, då Johan Lindberg tillträdde. 

Han har tidigare jobbat som bland annat förvaltningschef och utvecklingschef inom Botkyrka kommun, som departementssekreterare på regeringskansliet i Stockholm och jämställdhetsdirektör på Länsstyrelsen Kronoberg. Han har också arbetat i Växjö kommun, bland annat som chef och projektledare.

Jag tar mig an uppdraget som tf regiondirektör med stor ödmjukhet och respekt, eftersom våra verksamheter spänner över många ansvarsområden som berör och påverkar alla länets invånare på olika sätt. Jag bär med mig en trygghet utifrån att jag har bred erfarenhet av styrning och ledning i stora organisationer, med uppdrag på nationell, regional och kommunal nivå och inom många olika politikområden. Jag känner regionens verksamhet och vår organisation i delar – men för mig blir det nu viktigt att sätta mig in i de frågor som jag har mindre erfarenhet av, till exempel hälso- och sjukvården, säger Andreas Liljenrud. 

Tillitsbaserat ledarskap och invånarna i fokus

Andreas är en varm förespråkare av tillitsbaserat ledarskap, utifrån egna erfarenheter som chef och ledare:  

– Stora organisationer med komplexa samhällsuppdrag vinner sin framgång genom ett tillitsbaserat ledarskap. Varje chef och medarbetare ska, utifrån sin roll i organisationen, ha bästa möjliga förutsättningar för att både nyttja sin kompetens och kunna ta ansvar inom sitt mandat och uppdrag. Jag ser fram emot att arbeta med mina kollegor i ledningsgruppen, med vår organisation och våra politiker – och det behöver göras med närhet till dem vi finns till för: länets invånare.

Kontakter

Bilder

Andreas Liljenrud. Foto: Alexander Hall
Andreas Liljenrud. Foto: Alexander Hall
Ladda ned bild

Följ Region Kronoberg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Kronoberg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye