Mälardalstrafik

Framgång för Movingo: Pendlarna har återvänt till tågen i Mälardalen

Dela

Pendlarna i Stockholm-Mälardalen har återvänt till regionaltågen med kraft. Fler reser nu med den länsöverskridande periodbiljetten Movingo än före pandemin. Försäljningen av Movingo ökade med 30 procent under 2023 - och den positiva trenden har fortsatt under årets två första månader.

Fler pendlare reser nu med Movingo periodbiljett än före pandemin.
Fler pendlare reser nu med Movingo periodbiljett än före pandemin. Foto: Niklas Björling

Under 2023 skedde en kraftig ökning av resandet med Movingo periodbiljett, som möjliggör pendling inom Stockholm-Mälardalen med Mälartåg och SJ:s regionaltåg samt omgivande lokaltrafik. Rekordmånga reste med Movingo och totalt såldes nästan 200 000 Movingo periodbiljetter. Det är en uppgång med cirka 30 procent jämfört med 2022, och innebär totalt fler sålda biljetter på årsbasis än före pandemin. Den positiva utvecklingen har fortsatt hållit i sig in i 2024, med en 20-procentig ökning av sålda Movingobiljetter under de två första månaderna jämfört med samma period 2023. Detta är en toppnotering för dessa vintermånader.

−  Att Movingoresenärerna är fler än någonsin tidigare, då en del arbets- och studiependlare fått nya resvanor, visar på biljettens relevans. Biljetten lanserades för sex år sedan för att göra det enklare att pendla över länsgränserna i Stockholm-Mälardalen och det konceptet håller. Våra kunder tycker att Movingo är prisvärd och flexibel, säger Alexandra Göransson, chef för Kund och Biljett på Mälardalstrafik.

Movingo 30 dagars är den mest sålda varianten av biljetten, och den finns även tillgänglig som 90 eller 365 dagars. Den mest populära sträckan för Movingo är Uppsala-Stockholm (se tabell nedan). I april 2023 lanserades även Movingo 5/30, som ger möjlighet att resa obegränsat på vald sträcka med Mälartåg och omgivande lokaltrafik under fem valfria resdagar under en 30-dagarsperiod.

− Movingo 5/30 har fått ett positivt mottagande från dem som behöver något mellanting mellan enkelbiljett och månadsbiljett. Det handlar om både arbets- och studiependlare samt fritidsresenärer, såväl nya som gamla kunder, säger Marcus Österdahl, försäljningsstrateg på Mälardalstrafik.

En nyligen genomförd varumärkesundersökning från Mälardalstrafik visar att 31 procent i Stockholm-Mälardalen känner till varumärket Movingo. För att öka kännedomen ytterligare och få fler att upptäcka Movingos fördelar genomför Mälardalstrafik en informationskampanj under första kvartalet. Denna kampanj avslutas med ett event på Stockholm Central den 20 och 21 mars, där både befintliga och nya kunder välkomnas att lära sig mer om Movingo. 

Sträckorna där flest reste med Movingo 2023 

Movingo, 30, 90 och 365 dagar
1. Uppsala−Stockholm
2. Movingo Alla Sträckor*
3. Västerås−Stockholm
4. Eskilstuna−Stockholm
5. Enköping−Stockholm

*De som pendlar mycket i Stockholm-Mälardalen eller längre regionaltågssträckor, t ex Katrineholm-Stockholm och Örebro-Stockholm. Alla Sträckor är giltig på alla regionaltåg och omgivande lokaltrafik inom Stockholm-Mälardalen som ingår i Movingo.

Movingo 5/30
1. Uppsala−Stockholm
2. Eskilstuna−Stockholm
3. Nyköping−Stockholm

Om Movingo

Movingo är en periodbiljett som möjliggör länsöverskridande resor med Mälartåg och SJ:s regionaltåg i Mälardalen samt Trosabussen. I biljetten ingår även lokaltrafiken för vald sträcka inom regionerna i Stockholm, Sörmland, Västmanland, Uppsala, Örebro län och Östergötland, vilket gör den unik i sitt slag. Movingo lanserades hösten 2017.

Om Mälardalstrafik 

Mälardalstrafiks uppdrag är att, genom ett effektivt trafikutbud och attraktiva tjänster, bidra till ett sammanhållet transportsystem och en hållbar utveckling i en växande Stockholm-Mälarregion. Vi ansvarar för Mälartåg med dess fem samhällsfinansierade regionaltågslinjer och periodbiljetten Movingo. Bakom Mälardalstrafik står regionerna i Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro län och Östergötland.

Kontakt:
Mälardalstrafiks presstjänst, Press@malardalstrafik.se ,08-402 76 40.

Kontakter

Bilder

Alexandra Göransson, Chef för Kund och Biljett, Mälardalstrafik
Alexandra Göransson, Chef för Kund och Biljett, Mälardalstrafik
Ladda ned bild
Kvinna visar sin biljett för tågvärd på Mälartåg
Movingoresenär på Mälartåg
Ladda ned bild

Mälardalstrafiks uppdrag är att, genom ett effektivt trafikutbud och attraktiva tjänster, bidra till ett sammanhållet transportsystem och en hållbar utveckling i en växande Stockholm-Mälarregion. Vi ansvarar för Mälartåg med dess fem regionalltågsinjer i Stockholm-Mälardalen och periodbiljetten Movingo. Bakom Mälardalstrafik står regionerna i Stockholm, Sörmland, Uppsala, Västmanland, Örebro län och Östergötland.

Följ Mälardalstrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mälardalstrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye