Linköpingsforskare ska besegra cancer med innovativ virusbehandling - får 3,3 miljoner kronor från Cancerfonden
Judit Arvelund vid Linköpings universitet forskar om en metod som heter onkolytiska virus och som har förmågan att ta sig in i cancerceller och angripa dem inifrån. Dessa virus kan sätta igång kroppens eget immunförsvar så att det börjar attackera cancerceller.
— Min förhoppning är att utveckla en säker och effektiv behandling mot lymfom. Och forskningen kommer även att förbättra vår förståelse av hur ett effektivt immunsvar mot cancer fungerar, säger Judit Arvelund vid Linköping universitet.
Hon får sin forskartjänst finansierad med 3,3 miljoner kronor fördelat över tre år. Lymfom eller lymfkörtelcancer är en cancerform som uppstår i kroppens vita blodkroppar. Den kan ofta behandlas med bra resultat tidigt i sjukdomsperioden, men vid återfall är den svår att bota. Det behövs därför nya behandlingsalternativ. Eftersom behandlingen inte är specifik för en viss typ av cancer har den, utöver lymfom, dessutom god potential i en rad andra cancerformer.
— Jag blir mållös, det här är jättestort! Att få stöd från just Cancerfonden är en kvalitetsstämpel och ett tecken på att min forskning är relevant i kampen mot cancer. Nu kommer jag att kunna arbeta långsiktigt, till exempel med att samla in patientmaterial som tar lång tid. Tack alla som skänker pengar till cancerforskningen och gör detta möjligt, säger Judit Arvelund vid Linköping universitet.
Cancerfondens forskningsfinansiering
Varje år finansierar Cancerfonden ett flertal forskartjänster. Forskarna som får anslag är både yngre forskare samt mer seniora forskare som befinner sig på olika nivåer inom sin karriär, och de verkar inom en rad specialområden. Flera av dessa tjänster gör det möjligt för forskaren att kombinera klinisk verksamhet med forskning. I år finansieras sammanlagt 38 forskartjänster för 103 miljoner kronor.
Åtta av forskarna som nu får sina tjänster finansierade är specialiserade inom vårdforskning, en del av en storsatsning från Cancerfonden. Vårdforskning handlar om att höja patienters livskvalitet både under och efter behandling.
— I takt med att allt fler överlever cancer ökar också behovet av vårdvetenskaplig forskning så att så många som möjligt kan leva ett bra liv med eller efter en cancer. Vi är därför mycket glada att kunna göra denna satsning och kommer att fortsätta att satsa inom det här området framöver, säger Malin Sund, forskningsnämndens ordförande.
Vårdforskningen som nu beviljas pengar handlar bland annat om psykosocialt stöd vid cancer, träning under behandling och socioekonomiska skillnader hos canceröverlevare.
Sedan 1950-talet har Cancerfonden samlat in och delat ut pengar till cancerforskningen i Sverige. Då, på 50-talet, överlevde 3 en av 10. Idag överlever 7 av 10.
— Forskningen om cancer går framåt och vi har idag utvecklat metoder som för bara några år sedan kändes som ren science fiction. Det här innebär att fler människor botas från sin cancer idag. Men trots alla framsteg så dör det fortfarande 23 000 människor i cancer varje år så det finns mycket kvar för forskningen att göra, säger Malin Sund ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd.
Så fördelas årets forskartjänster per lärosäte
Karolinska institutet: 23 forskare
Uppsala universitet: 7 forskare
Lunds universitet: 5 forskare
Umeå universitet: 2 forskare
Linköpings universitet: 1 forskare
Här finns en fullständig lista över samtliga forskare som beviljats medel. https://www.cancerfonden.se/forskning/for-forskare/samtliga-anslagsbeslut
Kontakter
Jens PetersenCancerfonden
Tel:076 814 74 26jens.petersen@cancerfonden.seBilder
Om oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 14 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Många bra satsningar i forskningspropositionen men grundförutsättningarna saknas för den kliniska forskningen13.12.2024 08:44:21 CET | Pressmeddelande
Nu har regeringen presenterat sin forsknings- och innovationsproposition för de nästkommande fyra åren. Det är flera bra satsningar i propositionen: öronmärkta pengar till life science, AI satsningar och forskningsinfrastruktur. Regeringen pekar också ut området kring prevention och folkhälsa som Cancerfonden driver. Nu är det upp till regionerna att skapa fungerande förutsättningar för att kunna bedriva klinisk forskning inom vården.
Viktigt att regeringen prioriterar gratis HPV-vaccin även nästa år5.12.2024 11:45:30 CET | Pressmeddelande
Idag presenterade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer om vaccination mot HPV. Personer upp till 26 år rekommenderas vaccination och myndigheten slår fast att det finns behov av särskilda vaccinationsinsatser gentemot vissa grupper. Cancerfonden välkomnar beskedet och uppmanar regeringen att agera i linje med rekommendationen så att fler cancerfall kan förebyggas och utsatta grupper skyddas. Samtidigt krävs fortsatt stöd till arbetet med att utrota livmoderhalscancer, där satsningen nu förlängts med sex månader.
Möjlighet att leva väl: Cancerfonden bjuder in sjuksköterskor i Skåne till en heldag med Sveriges främsta forskare inom omvårdnad och palliativ vård.3.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Syftet med dagen är att sprida den senaste forskningen inom omvårdnad och ge fler sjuksköterskor möjlighet att ta del av nya forskningsresultat. Sjuksköterskor spelar en avgörande roll i cancerpatientens omvårdnad – från diagnos till behandling och rehabilitering. Trots detta är deras möjligheter till kompetensutveckling ofta begränsade.
Region Kalmar och Värmland först i landet att nå målet för att utrota livmoderhalscancer2.12.2024 09:58:40 CET | Pressmeddelande
Region Kalmar och Värmland är de första regionerna i Sverige som lyckats vaccinera 70 procent av alla kvinnor födda 1994-1999 mot HPV - det virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Detta är ett stort genombrott i kampen för att utrota sjukdomen, och en betydelsefull milstolpe som kan bana väg för resten av landet.
Cancerfonden arrangerar konferens om omvårdnadsforskning i Uppsala22.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Den 25 november 2024 bjuder Cancerfonden in till en heldagutbildning med fokus på omvårdnadsforskning inom cancer- och palliativ vård. Evenemanget är kostnadsfritt och riktar sig till kliniskt verksamma och forskande sjuksköterskor. Konferensen, som är en del av satsningen "Möjlighet att leva väl", hålls i Grönwallsalen på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum