Organiserad testning kan motverka dödlig prostatacancer
Nu får cirka 500 män som i fjol fyllde 50 och 56 år och bor i Luleå, Piteå, Boden och Kalix, ett livsviktigt brev i brevlådan. Det är en pilot och starten för en länsomfattande kampanj mot prostatacancer från Region Norrbotten och RCC, Regionalt Cancercentrum.
Brevet är ett erbjudande om att lämna ett så kallat PSA-prov, ett enkelt blodprov på sin hälsocentral. PSA-provet kan visa om man har hög risk att få prostatacancer, den vanligaste cancerformen i Sverige.
Region Norrbotten ingår i ett nationellt projekt kring organiserad prostatacancertestning, där män som fyllt 50 och 56 år erbjuds att testa sig genom ett blodprov.
– Redan i dag tar många män blodprovet PSA för att upptäcka prostatacancer, men det sker ofta för sent i livet. Jag tycker det är väldigt bra att testningen blir organiserad. Det innebär större möjligheter att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede och motverka för tidig död, liksom att göra uppföljningar med planerade intervall, säger Periklis Koumoutsakos, urolog vid Sunderby sjukhus och sakkunnig i projektgruppen.
Så går det till
Män som fyller 50 eller 56 år under 2024 och kommande år, erbjuds att lämna ett PSA-prov. Provet upprepas sedan efter två till sex år, beroende på det individuella testvärdet. Piloten inleds i Luleå, Piteå, Boden och Kalix fram till maj. Under hösten skickas brevet hem till övriga män i Norrbotten.
– För varje år tillkommer nya 50 och 56-åringar, men vi har i nuläget inga planer på att bjuda in fler åldersgrupper. Män som är äldre kan precis som tidigare få information om för- och nackdelar med PSA-prov genom att kontakta sin hälsocentral, berättar Periklis Koumoutsakos.
I brevet finns anvisningar om hur man enkelt går till väga för att boka en tid via 1177.se.
Ett eget beslut
Vid sidan av fördelen i att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede, finns även nackdelar med PSA-test.
– Det innebär en risk att få en diagnos av en mindre farlig prostatacancer som aldrig skulle ha lett till en sjukdom med symtom. En sådan diagnos leder ofta till överbehandling med risk för biverkningar som urinläckage och dålig erektion. Var och en måste fatta sitt eget beslut om de vill ta provet, säger Periklis Koumoutsakos.
Kontakter
Periklis Koumoutsakos
Urolog, Sunderby sjukhus
0920-28 40 00
periklis.koumoutsakos@norrbotten.se
Ingela Johansson
Verksamhetsutvecklare inom Division Länssjukvård 2
0920-28 41 46
ingela.v.johansson@norrbotten.se
Länkar
Om Region Norrbotten
Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.
Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.
Följ Region Norrbotten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten
Ärenden på regionstyrelsens möte 12 december6.12.2024 15:42:11 CET | Pressmeddelande
Regionstyrelsen behandlar ett 30-tal punkter på sitt kommande sammanträde. Här är en sammanfattning av några av de ärenden som tas upp.
Norrbottens utmaningar kräver stärkt regionalt ledarskap – här är planen för kommande år5.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den samhällsomvandling Norrbotten genomgår utmanar vårt län på en rad sätt. Nu har den regionala utvecklingsnämnden bestämt vilka frågor som är prioriterade åren 2025–2027.
2,26 miljoner till klinisk forskning3.12.2024 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Norra sjukvårdsregionen (Region Norrbotten, Region Jämtland Härjedalen, Region Västerbotten och Region Västernorrland) satsar 2,26 miljoner till klinisk forskning 2025.
Höjt friskvårdsbidrag och bidrag till skor2.12.2024 15:52:10 CET | Pressmeddelande
Nu stärker Region Norrbotten sina förmåner för medarbetarna. Friskvårdsbidraget nästan dubbleras till 4000 kronor och en del medarbetare kommer att få 800 kronor i skobidrag.
Region Norrbotten ber om tålamod29.11.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Inför helgen ber Region Norrbotten de patienter som besöker hälsocentraler och akutmottagningar i regionen om extra tålamod, då bytet av journalsystem just nu kräver lite mer administration av medarbetarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum