Region Norrbotten

Organiserad testning kan motverka dödlig prostatacancer

Dela

Nu får cirka 500 män som i fjol fyllde 50 och 56 år och bor i Luleå, Piteå, Boden och Kalix, ett livsviktigt brev i brevlådan. Det är en pilot och starten för en länsomfattande kampanj mot prostatacancer från Region Norrbotten och RCC, Regionalt Cancercentrum.

Brevet är ett erbjudande om att lämna ett så kallat PSA-prov, ett enkelt blodprov på sin hälsocentral. PSA-provet kan visa om man har hög risk att få prostatacancer, den vanligaste cancerformen i Sverige.

Region Norrbotten ingår i ett nationellt projekt kring organiserad prostatacancertestning, där män som fyllt 50 och 56 år erbjuds att testa sig genom ett blodprov.
– Redan i dag tar många män blodprovet PSA för att upptäcka prostatacancer, men det sker ofta för sent i livet. Jag tycker det är väldigt bra att testningen blir organiserad. Det innebär större möjligheter att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede och motverka för tidig död, liksom att göra uppföljningar med planerade intervall, säger Periklis Koumoutsakos, urolog vid Sunderby sjukhus och sakkunnig i projektgruppen.

Så går det till

Män som fyller 50 eller 56 år under 2024 och kommande år, erbjuds att lämna ett PSA-prov. Provet upprepas sedan efter två till sex år, beroende på det individuella testvärdet. Piloten inleds i Luleå, Piteå, Boden och Kalix fram till maj. Under hösten skickas brevet hem till övriga män i Norrbotten.

– För varje år tillkommer nya 50 och 56-åringar, men vi har i nuläget inga planer på att bjuda in fler åldersgrupper. Män som är äldre kan precis som tidigare få information om för- och nackdelar med PSA-prov genom att kontakta sin hälsocentral, berättar Periklis Koumoutsakos.

I brevet finns anvisningar om hur man enkelt går till väga för att boka en tid via 1177.se

Ett eget beslut

Vid sidan av fördelen i att upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede, finns även nackdelar med PSA-test.

– Det innebär en risk att få en diagnos av en mindre farlig prostatacancer som aldrig skulle ha lett till en sjukdom med symtom. En sådan diagnos leder ofta till överbehandling med risk för biverkningar som urinläckage och dålig erektion. Var och en måste fatta sitt eget beslut om de vill ta provet, säger Periklis Koumoutsakos.

Kontakter

Periklis Koumoutsakos
Urolog, Sunderby sjukhus
0920-28 40 00
periklis.koumoutsakos@norrbotten.se

Ingela Johansson
Verksamhetsutvecklare inom Division Länssjukvård 2
0920-28 41 46
ingela.v.johansson@norrbotten.se

Länkar

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 000 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye