Region Östergötland

Plan ska stärka idrottens betydelse i Östergötland

Dela

Utveckla samverkan med idrottsrörelsen för en bättre folkhälsa och för ett starkare näringsliv. Det är några syften med den idrottspolitiska plan för 2024-2026 som regionutvecklingsnämnden antog i dag.

Den idrottspolitiska planen ska göra Region Östergötlands viljeinriktning kring att stärka idrottens betydelse i länet tydlig. Syftet är att utveckla samverkan med idrottsrörelsen för bättre folkhälsa, ökad inkludering i föreningslivet, starkare näringsliv och ökad besöksnäring. Planen innehåller dels inriktningar som regionen särskilt vill stärka, dels prioriteringar för det fortsatta arbetet. 

Regionen vill exempelvis stärka barns och ungdomars möjligheter till rörelse, möjligheterna för personer med funktionsnedsättningar att vara aktiva i idrottsrörelsen liksom möjligheterna för alla att idrotta oavsett socioekonomisk bakgrund. Regionen vill också stärka förutsättningarna för ett livslång idrottande och för att kommunerna i länet ska kunna arrangera idrottsevenemang.

En av prioriteringarna för det fortsatta arbetet med att stärka idrottens betydelse är att regelbundet utvärdera och utveckla samarbetet med Riksidrottsförbundets och SISU idrottsutbildarnas regionala organisation utifrån behov och förutsättningar. Andra exempel på prioriteringar är att tänka på idrottens vikt i samhällsutvecklingen när synpunkter lämnas på kommunala översiktsplaner, att ta upp kollektivtrafikens betydelse för tillgången till idrott och idrottsanläggningar i det regionala trafikförsörjningsprogrammet och att lyfta fram att idrott är en anledning till att besöka Östergötland i besöksnäringsstrategin.

– Det är bra att vi genom den idrottspolitiska planen tydligt har samlat ihop regionens olika ansvar och engagemang kopplat till idrott i Östergötland. Förhoppningsvis kan planen nu bidra till att vi bättre uppmärksammar idrottens betydelse och roll inom regionens olika ansvarsområden, säger regionutvecklingsnämndens ordförande Per Larsson (KD). 

Den idrottspolitiska planen har tagits fram i samverkan med idrottsrörelsen i Östergötland. 

Kontakter

Följ Region Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland

Strejken skapar oro inför sommarperioden13.6.2024 13:05:33 CEST | Pressmeddelande

Fler samhällsfarliga konfliktåtgärder har dragits tillbaka av Vårdförbundet från den pågående strejken vid Universitetssjukhuset i Linköping. Det handlar bland annat om sjuksköterskor vid infektionskliniken och reumatologen. ”Det är positivt, men vi ser med stor oro på hur vården kommer att påverkas vid en fortsatt strejk när vi nu går in i sommarperioden”, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye