Unionen

Fackliga skuggdirektionen: Stor risk för bitter brysselkål i Riksbankens påskägg

Dela

Kommer Riksbanken med ett påskägg med räntesänkning till påsk, eller blir det ett påskägg fyllt med bitter brysselkål? Den Fackliga skuggdirektionen vill se en sänkning av räntan med 0,25 procent.

Fackliga skuggdirektionen samlar de vassaste fackliga ekonomerna för att ge löntagarnas perspektiv i den ekonomiska debatten.
Fackliga skuggdirektionen samlar de vassaste fackliga ekonomerna för att ge löntagarnas perspektiv i den ekonomiska debatten.

Inflationen fortsätter sjunka nedåt och ligger under Riksbankens prognoser. Löneökningarna är under kontroll, kronkursen ligger still och flera undersökningar pekar på att företagens priser inte kommer öka.

– Jag kan inte se någonting som motiverar Riksbanken att vänta med att sänka räntan, säger Tobias Brännemo, chefsekonom på Unionen, i det senaste avsnittet av podden Den Fackliga skuggdirektionen som släpps idag.

– Räntebeskedet kommer i påskveckan och jag ser framför mig Riksbankschefen som någon slags påskhare med hela famnen full med påskägg fyllda med anledningar att sänka räntan, säger Tobias Brännemo.

Mer troligt att Riksbankens påskägg innehåller bittra besked

Även om den Fackliga skuggdirektionen själva, totalt sett, kommer fram till att de hade valt att sänka räntan med 0,25 procent tror de att nästa veckas räntebeskedet kommer att innehålla mer bittra smaker.

– Det blir som när min syster hade godisförbud, påskägget innehöll vindruvor, konstaterar Elinor Odeberg, chefsekonom Arena idé.

– Jag har läst om någon som fick chokladdragerade brysselkål på Halloween. Tyvärr kommer vi nog att få se den typ av ”godis” i Riksbankschefens påskägg, konstaterar Tobias Brännemo.

Fakta: Podden Fackliga skuggdirektionen

I likhet med Riksbankens direktion består den fackliga skuggdirektionen av fem ledamöter som analyserar läget i svensk ekonomi, ur ett löntagarperspektiv, och tillsammans fastslår en räntenivå. Fackliga skuggdirektionens sammanträden spelas in och sänds som podd i nära anslutning till att Riksbanken lämnar sina räntebesked. Avsnittet “Brysselkål i påskägg” släpps idag och är poddens tredje avsnitt. Samtligt avsnitt finns att lyssna på där poddar finns.

Fackliga skuggdirektionen leds av Unionens chefsekonom Tobias Brännemo. Övriga ledamöter är Charlotte Tarschys, chefsekonom Akavia, Torbjörn Hållö, ekonom och gruppchef LO, Elinor Odeberg, chefsekonom Arena idé och Håkan Regnér, chefsekonom Saco.

Kontakter

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye