Avslöjande projekt om digitalisering
Alla har problem med digitalisering, men ingen låtsas om det. Sex kommuner samt Region Västernorrland samarbetar nu därför med Mittuniversitetet för att ta reda på hur det egentligen ser bakom kulisserna.
– Det här projektet är unikt i Sverige. Faktum är att jag inte känner till något liknande I Europa heller, säger Katarina Gidlund, professor i informatik vid Forum för digitalisering, Mittuniversitetet.
Även om en av grundbultarna med digitaliseringen är att det ska vara effektivt och smidigt, är det inte så verkligheten ser ut. Myndigheter över hela landet brottas med utmaningen att få det att fungera som det var tänkt, och användarna sliter sitt hår. För att gå till botten med problemen ska nu sex doktorander på Mittuniversitetet granska de medverkande kommunernas samt regionens processer kring digitalisering. Detta gör de inom ramen för det nystartade projektet GovTech Challenges (GTC) forskarskola.
– Förhoppningen är att det ska leda till att digitaliseringen av det offentliga blir bättre och mer medvetet utfört. Idag misslyckas mellan 70 och 90 procent av all digitalisering, säger Katarina Gidlund, som också är projektledare för forskarskolan.
Doktoranderna, har fått varsitt ”mission impossible” i form av ett område att granska inom det offentligas digitalisering. De olika uppdragen är bland annat att undersöka leveransförmågan på installerade system, datakvaliteten på programvaran, ansvarsutkrävande vid exempelvis dyrbara felinvesteringar samt värderealisering, det vill säga hur löften infrias och om det finns någon verklig nytta med digitaliseringen.
– Vi kommer alltså att nagla fast det offentligas digitalisering från så många olika håll som möjligt så att det inte ska gå att smita ut bakvägen och skylla på något som inte går att kontrollera. Det är stort och modigt av dessa verksamheter att delta i projektet. Det innebär ju att de blottar sig och de brister som finns i deras respektive digitaliseringar, säger Katarina Gidlund.
Det kan låta tufft, men behovsägarna, det vill säga de sex kommunerna Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik, Timrå, Nordanstig och Ånge samt Region Västernorrland, är med på noterna. Faktum är att de tillsammans finansierar hälften av projektet. Det har dock tagit en hel del tid, utbildning och bearbetning för få dem att medverka i ett så avslöjande projekt, berättar hon.
– Det här innebär att vi kommer dem in på skinnet och verkligen synar digitaliseringens brister. Samtidigt är det här ett utbrett problem i hela landet och alla vill ju bli bra på det, så de här verksamheterna kommer att bidra till stor samhällsnytta. På köpet får de kompetensutveckling inom sin egen verksamhet.
Kontaktperson:
Katarina Gidlund, professor i informatik vid Forum för digitalisering, Mittuniversitetet, 010-142 89 21, katarina.l.gidlund@miun.se
Kontakter
Ronney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seBilder
Om Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
120 företag har hittills fått hjälp – nu vill forskarna möta ännu fler18.10.2024 08:13:14 CEST | Pressmeddelande
En smart kamera som övervakar tågräls eller dataspel som gör svenskinlärningen till ett äventyr. På Business Innovation Day möter innovatörer och företag experter och forskare som ger råd och bidrar med forskning för att utveckla idéerna. I år fyller eventet tio år.
Ny guide om evenemang: Så här mäter du de sociala effekterna16.10.2024 09:00:29 CEST | Pressmeddelande
Idag släpper turismforskningscentret ETOUR en ny guide som ska hjälpa branschaktörer och beslutsfattare på nationell, regional, kommunal och destinationsnivå att mäta sociala effekter av evenemang.
Ny satsning på forskningsledare ska ge fler internationella samarbeten10.10.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Fler internationella forskare och förbättrade möjligheter för företag i regionen att rekrytera internationellt – det är ett par av målen när Mittuniversitetet nu startar ett accelerationsprogram för framtida forskningsledare. Tre forskare vid den strategiska miljön Transformative Technologies blir först ut att ingå i piloten.
De här forskningsprojekten fokuseras det på i Östersund 202517.9.2024 11:53:26 CEST | Pressmeddelande
Inom ramen för samverkansavtalet mellan Östersunds kommun och Mittuniversitetet fördelas cirka 7 miljoner kronor på projekt som under 2025 syftar till att bidra till bland annat hållbar tillväxt och profilbärande områden.
Lärarbristen kräver krafttag – nu mobiliserar forskarna13.9.2024 08:51:07 CEST | Pressmeddelande
I ett nytt stort forskningsprojekt ska forskare vid Mittuniversitetet samt norska Nord Universitet och Dronning Mauds Minne Högskola söka lösningar på lärarbristen. Arbetet har nyligen inletts och forskarna betonar allvaret i situationen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum