Hyresgästföreningen  Region Norra Skåne

Hyresgäster i Falkenberg får höjd hyra

Dela

Hyresgästföreningen accepterade inte det höga yrkandet från Fastighetsägarna på 11 procent och i stället för att fortsätta förhandla tog Fastighetsägarna vidare ärendet till en särskild skiljeman. Skiljemannen har nu kommit med en rekommendation som innebär en hyreshöjning på 5,8 procent från den första januari 2024.

Nicklas Lidholm, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Nicklas Lidholm, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne Foto: Marie Walther

Det blir en kraftig ekonomisk smäll för hyresgästerna. Det ekonomiska läget de senaste åren har slagit hårt mot många hyresgäster, som redan har svårt att klara av sin vardagsekonomi, säger Nicklas Lidholm, förhandlare Hyresgästföreningen region norra Skåne. 

Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 11 procent, något som Hyresgästföreningen inte ville gå med på. Fastighetsägarna valde då att avbryta de lokala förhandlingarna och lämna ärendet vidare till en särskild skiljeman. Skiljemannen har nu granskat ärendet och kommit med en rekommendation. Den rekommenderade hyreshöjningen är 5,8 procent, från den 1 januari 2024, det blir alltså en retroaktiv hyreshöjning. Höjningen berör 57 fastigheter i Falkenberg. 

Vi hade så klart hellre sett en lokal förhandling, men tyvärr var Fastighetsägarnas krav allt för höga för att vi skulle kunna närma oss varandra. Samtidigt blev det också tydligt att de inte hade för avsikt att komma överens vid förhandlingsbordet, utan skickade ärendet direkt till skiljeman. I majoriteten av hyresförhandlingarna som är klara i regionen har Hyresgästföreningen och motparten kunnat hitta förhandlingslösningar, och då kan man ju tycka att Fastighetsägarna skulle kunna göra det även i Falkenberg, säger Nicklas Lidholm. 

Fakta om särskild skiljeman 
Första januari 2023 infördes en ny lag som innebär att privata hyresvärdar får ett oberoende tvistlösningsorgan där hyrestvister kan lösas. När Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen inte kommer överens i de årliga hyresförhandlingarna har tvisten kunnat avgöras av Hyresmarknadskommittén, HMK, där företrädare för de båda parterna ingår. Nu finns det alltså en liknande modell även för hyresförhandlingar med privata hyresvärdar. Modellen innebär att en part kan ansöka om att en särskild skiljeman ska avgöra nivån på hyreshöjningen. Det kan göras tidigast tre månader och senast fyra månader efter påbörjad förhandling. Tvisten ska avgöras senast sex veckor efter att hyresnämnden utsett skiljeman. I sin bedömning av hur mycket hyran ska höjas ska skiljemannen ta hänsyn till den ekonomiska utvecklingen på orten.  

Skiljemannen avgör tvisten genom att ge en skriftlig rekommendation om hur mycket hyran ska höjas, parterna ska sedan ingå en förhandlingsöverenskommelse inom två veckor och höja hyran enligt rekommendationen. Men värt att komma ihåg är att parterna alltid är fria att komma överens lokalt även efter en rekommendation om parterna är eniga om det. 

Nyckelord

Kontakter

Pressjour Norra SkåneHyresgästföreningen Norra Skåne

Norra Skåne omfattar kommunerna Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Kävlinge, Svalöv, Eslöv, Hörby, Höör, Hässleholm, Kristianstad, Bromölla, Östra Göinge, Osby, Halmstad, Laholm, Falkenberg, Hylte och Nordvästskåne.

Tel:010- 45 91700press.norraskane@hyresgastforeningen.se

Bilder

Nicklas Lidholm, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Nicklas Lidholm, förhandlare Hyresgästföreningen norra Skåne
Ladda ned bild

Om Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna. Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Norra Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Norra Skåne

Klar förhandling: Ny hyra för Svalövbostäders hyresgäster9.2.2024 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen och det allmännyttiga bostadsbolaget Svalövsbostäder har enats om en ny hyresöverenskommelse för närmare 1080 lägenheter i Svalöv. Från och med 1 mars 2024 höjer Svalövsbostäder hyrorna med 5,25 procent för varmhyror samt 3,5 procent för kallhyror. Bostadsbolaget ville först höja hyran med 7,9 procent. Under hösten har flera hyresvärdar och fastighetsbolag kommit med historiskt höga hyreskrav, vissa på 12 procent eller mer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye